We Włoszech nie zjesz tej ryby. Polacy przez cały czas się zajadają i nie znają ryzyka

pacjenci.pl 17 godzin temu
Zdjęcie: Ta ryba jest zakazana w niektórych krajach


Ryba maślana (escolar) zachwyca delikatnym smakiem i kremową strukturą, przez co coraz częściej trafia na talerze w polskich restauracjach. Ma jednak swoją ciemną stronę — potrafi wywołać poważne dolegliwości żołądkowo-jelitowe, dlatego w wielu krajach jej sprzedaż została ograniczona lub zakazana. W Polsce przez cały czas jest dostępna, ale eksperci zalecają ostrożność.Estry woskowe obecne w mięsie ryby mogą wywołać m.in. tłuszczową biegunkę (keriorrheę) Przepisy dotyczące ryby maślanej różnią się na świecie: Japonia zakazała jej sprzedaży, we Włoszech i UE wymagane jest szczegółowe oznakowanie i ostrzeżenia, a w USA obowiązuje jedynie poprawne podanie gatunku Część zaleceń branżowych sugeruje porcję maksymalnie 170 g i wybieranie kawałków bliżej ogona, by zmniejszyć ryzyko objawów
Idź do oryginalnego materiału