Jak podaje Główny Inspektorat Sanitarny, w partii łososia sałatkowego wykryte zostały bakterie salmonelli. Zaapelowano konsumentów o nie spożywanie wskazanej partii ryby, z uwagi ryzyka zatrucia pokarmowego

Fot. Domena publiczna / Warszawa w Pigułce
Jak informuje GIS w swoim oficjalnym komunikacie, w wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu. Dodano również, iż spożycie żywności zanieczyszczonej pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. Podano szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa: Łosoś atlantycki sałatkowy wędzony na zimno. Pakowany próżniowo, 100 g, marki Fisher King
Numer partii: 0616
Termin przydatności do spożycia: 25.02.2025
Kod kreskowy: 5 901576 05749
Producent: Contimax S.A., Oddział w Dąbrowie Chełmińskiej, Łososiowa 6, 86-070 Dąbrowa Chełmińska
Jak wskazano, producent podjął już decyzję o wycofaniu partii wyrobu. Zaapelowano również o nie spożywanie produktu z partii objętej komunikatem. Natomiast w przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wskazanego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
Główny Inspektorat Sanitarny wyjaśnia, iż pierwsze objawy zatrucia pojawiają się w okresie od 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym. Najczęstszymi objawami są bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności, wymioty”.
„Niekiedy może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa, szczególnie u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością. Obserwuje się wówczas powstawanie ropni, zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznicę. Istnieje skuteczne leczenie salmonelloz” – dodano.

Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny

Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny