Stwardnienie rozsiane to ośrodkowy układ nerwowy, w którym układ odpornościowy organizmu atakuje ochronną osłonkę nerwów, co prowadzi do zakłócenia komunikacji między ciałem a mózgiem. W wywiadzie dla HT Lifestyle, dr Charulata Sankhla, konsultant neurofizyk, PD Hinduja Hospital and Medical Research Centre, Mahim, powiedział: „Stwardnienie rozsiane (SM) to złożona choroba autoimmunologiczna atakująca ośrodkowy układ nerwowy. Typowe objawy stwardnienia rozsianego obejmują drętwienie lub osłabienie kończyn, mrowienie, wrażenia przypominające porażenie prądem podczas ruchów szyi, brak koordynacji, częściową lub całkowitą utratę wzroku z bólem oczu, przedłużone podwójne widzenie, niewyraźne widzenie i zawroty głowy”.
Istnieje potencjalny związek między stwardnieniem rozsianym a spożywanym przez nas jedzeniem. Neurophysician dzieli się ponadto kilkoma wskazówkami dietetycznymi, które mają na celu zmniejszenie ryzyka stwardnienia rozsianego.
PRZECZYTAJ TAKŻE: Presja życiowa może zwiększać ryzyko stwardnienia rozsianego
Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6:
Działa przeciwzapalnie; występuje w rybach, siemieniu lnianym i orzechach włoskich, może zmniejszać ryzyko zachorowania na stwardnienie rozsiane.
Tłuszcze nasycone i trans:
Występuje w przetworzonej żywności; może zwiększać ryzyko stanów zapalnych i stwardnienia rozsianego.
PRZECZYTAJ TAKŻE: Zaopiekuj się członkiem rodziny chorym na stwardnienie rozsiane dzięki temu 5-etapowemu przewodnikowi
Antyoksydanty:
Zawarte w owocach, warzywach i produktach pełnoziarnistych substancje mogą łagodzić stany zapalne i chronić przed stwardnieniem rozsianym.
Mikrobiom jelitowy:
Dieta bogata w błonnik wspomaga zdrową mikroflorę jelitową, potencjalnie zmniejszając ryzyko stwardnienia rozsianego.
{{^użytkownikSubskrybowany}} {{^użytkownikSubskrybowany}} {{^użytkownikSubskrybowany}} {{^użytkownikSubskrybowany}}PRZECZYTAJ TAKŻE: Wygrzewaj się na słońcu i chroń się przed stwardnieniem rozsianym, mówi badanie
Wzory żywieniowe:
dieta śródziemnomorska: Przeciwzapalne, neuroprotekcyjne; może obniżać ryzyko stwardnienia rozsianego.
dieta paleo:Koncentruje się na pełnowartościowej, nieprzetworzonej żywności; niektórzy odczuwają ulgę w objawach.
Dieta Swanka:Niska zawartość tłuszczów nasyconych; może zmniejszyć częstotliwość i ciężkość nawrotów.
Dieta ketogeniczna: mało węglowodanów i dużo tłuszczu. Może zmniejszyć nawrót choroby i poprawić męczliwość.
Dieta McDougalla:Głównym źródłem kalorii w diecie McDougall są węglowodany, oparte na spożywaniu roślin. Badania wykazały związek z mniejszym zmęczeniem w grupie pacjentów ze stwardnieniem rozsianym, którzy stosowali dietę.
Dieta hiperboliczna – ograniczenie kalorii:Wyniki badań dotyczących ograniczenia kalorii wykazały zmniejszenie stresu oksydacyjnego u pacjentów z rzutowo-postępującą postacią stwardnienia rozsianego, co przełożyło się na lepszą jakość życia.
{{^użytkownikSubskrybowany}} {{^użytkownikSubskrybowany}} {{^użytkownikSubskrybowany}} {{^użytkownikSubskrybowany}}„Utrzymywanie zrównoważonej, bogatej w składniki odżywcze diety pozostaje rozsądnym podejściem do ogólnego stanu zdrowia, potencjalnie oferującym korzyści ochronne przed stwardnieniem rozsianym i innymi chorobami. Sama dieta nie jest jedynym czynnikiem determinującym. Zaprzestanie palenia może potencjalnie zmniejszyć częstość występowania stwardnienia rozsianego o co najmniej 13%. Osoby zaniepokojone ryzykiem wystąpienia SM powinny skonsultować się z pracownikami służby zdrowia w celu uzyskania spersonalizowanej porady opartej na ich konkretnych okolicznościach” – dodała dr Charulata Sankhla.
Zdobądź codzienną dawkę mody, Taylor Swift, zdrowia, festiwali, podróży, związków, przepisów i wszystkich innych najnowszych wiadomości ze świata stylu życia na stronie internetowej Hindustan Times i w aplikacjach.