Ważna przyprawa w Turcji i Iranie. Wpływa na cholesterol, ciśnienie i cukier

zdrowie.interia.pl 4 dni temu
Zdjęcie: Interia Kulinaria


To interesująca przyprawa, jedna z podstawowych przypraw w kuchni arabskiej, używana też w kuchni śródziemnomorskiej. Nadaje potrawom wyrazistości. Wyróżnia ją mocny zapach i cierpki, kwaśny, lekko owocowy posmak. W Polsce jest rzadko używana, a szkoda, bo przypisuje się jej wiele zalet, nie tylko "kuchennych". Czym jest sumak? Z czego pozyskuje się tę przyprawę? Jakie ma adekwatności i jak można ją stosować?


Sumak - co to za przyprawa?


Sumak to przyprawa pozyskiwana z krzewu sumaka garbarskiego - krzewu z rodziny nanerczowatych występującego w krajach obszaru śródziemnomorskiego oraz w Azji Południowo-Zachodniej. Dojrzałe owoce, o brązowoczerwonym kolorze, są zbierane, suszone, a następnie rozdrabniane na proszek. W takiej postaci stanowią istotny składnik kuchni śródziemnomorskiej i bliskowschodniej, szczególnie popularny w kuchni tureckiej, irańskiej i libańskiej.


Sumak charakteryzuje się intensywnym, kwaskowatym smakiem i wyrazistym aromatem - jest kwaśny, cierpko-owocowy, orzeźwiający. Może przypominać połączenie skórki startej z cytryny i odrobiny soli. Osoby, które stosują go w kuchni na co dzień, twierdzą, iż wydobywa i podkreśla smaki innych składników potrawy. Ale sumak to nie tylko kuchnia - od dawna wykorzystywany jest w ziołolecznictwie.Reklama


Co zawierają owoce sumaka garbarskiego?


Badania sugerują, iż owoce sumaka garbarskiego zawierają wiele korzystnych składników odżywczych. Należą do nich m.in. błonnik, zdrowe tłuszcze, witaminy i minerały. Sumak stanowi źródło kwasu oleinowego i kwasu linolowego, witaminy C i witamin z grupy B, w tym B1, B2 i B6. Ma zawierać również potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód, cynk oraz miedź.
Sumak zawiera szeroką gamę związków o silnym działaniu antyoksydacyjnym, w tym garbniki, antocyjany i flawonoidy. Eksperci wskazują, iż to jeden z głównych powodów jego szerokiego potencjału terapeutycznego.


Sumak - adekwatności. Jak sumak wpływa na zdrowie?


Sumak jest bogaty w wiele związków antyoksydacyjnych. Mają one istotne znaczenie dla ochrony tkanek i komórek przed stresem oksydacyjnym. Odgrywają istotną rolę w profilaktyce wielu chorób, w tym chorób układu krążenia, chorób stawów, nowotworów czy cukrzycy. W badaniach wykazano, iż niektóre związki obecne w sumaku działają hamująco na wzrost komórek nowotworowych. Istnieją również dowody na to, iż przeciwutleniacze obecne w sumaku mogą odgrywać rolę w zmniejszaniu stanu zapalnego.
Z badań wynika, iż roślina może pomóc również w regulacji poziomu cukru we krwi. Co więcej, może poprawić wrażliwość na insulinę, co może być korzystne w leczeniu osób chorych na cukrzycę.
Zauważa się, iż sumak może także obniżać poziom "złego" cholesterolu i trójglicerydów, a powodować wzrost "dobrego" cholesterolu. Do tego może poprawiać wartości ciśnienia, co zalicza go do produktów wykazujących korzyści w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych. Odnotowuje się też jego działanie na otyłość. Ekstrakt z sumaka wpływa na enzym lipazy - zmniejsza wchłanianie tłuszczu, przez co stanowi doskonałą strategię zapobiegania i leczenia otyłości.


Sumak wykazuje działanie przeciwbakteryjne i pozytywny wpływ na układ pokarmowy. Z tych adekwatności chętnie korzystano już wieki temu. Badacze wskazują, iż wprowadzenie suplementu diety z sumaka może m.in. zapobiegać chorobom wywołanym przez H. pylori. Sumak może także odgrywać pewną rolę w łagodzeniu bólu mięśni, jednak potrzeba kolejnych badań, by potwierdzić to działanie.
Dla większości osób sumak jest bezpieczny. Powinny go jednak unikać osoby z alergią na rośliny z gatunku nanerczowatych.


Sumak - sposób wykorzystania


Sumak zwykle jest wykorzystywany jako przyprawa. Nadaje potrawom charakterystycznego smaku i aromatu, a także koloru. Ma intensywny kolor, czerwonobrunatny, do tego cytrusowy zapach i wyraźny, lekko cytrynowy, kwaśno-cierpki, a zarazem słony smak. Jest szczególnie popularny w kuchni Bliskiego Wschodu, a także w kuchni śródziemnomorskiej. Jest dodawany do dań z grilla (idealnie pasuje do marynat), gulaszów, zapiekanek czy sałatek. Nadaje się do dań z baraniny, wieprzowiny, jagnięciny, a także drobiu czy ryb i owoców morza. Dodaje im świeżości i lekkości. Warto go dodawać do sosów i dipów, a także ryżu lub kuskusu.
Owoce sumaka garbarskiego, ze względu na kwaskowatość, zastępują czasem cytrynę lub limonkę, np. w lemoniadzie. Przygotowuje się z nich również herbaty. Nietypowe połączenie kwasowości i słonego smaku w przyprawie pozwala na zastosowanie sumaka również zamiast octu.
Sumak bywa też częścią mieszanek przyprawowych. Jest jednym z głównych składników mieszanki przyprawowej zatar.
Sumak spotykany jest również w suplementach. Tego typu produkty są popularne w Ameryce Północnej.
CZYTAJ TAKŻE:
Idź do oryginalnego materiału