Warszawiacy doskonale znają taką wersję śledzi. Tę przekąskę zjesz choćby na diecie

zdrowie.wprost.pl 1 miesiąc temu
Zdjęcie: Śledzie po warszawsku Źródło: Shutterstock / Shaiith


Śledzie po warszawsku są lekkie i bardzo zdrowe. Robię je w kilka chwil i zajadam ze smakiem. Są znakomite, a kalorii mają niewiele.


Śledzie nie są drogie i zdecydowanie warto włączyć je do swojej diety. Warszawski przysmak jest prosty w przygotowaniu, a składniki znajdziesz w każdym sklepie. By go zrobić, wystarczą ci zaledwie trzy produkty. Tak wspaniałej przekąski rybnej dawno nie jadłam i zdecydowanie polecam się na nią skusić. Gwarantuję, iż jeszcze nie raz wrócisz. I do śledzia, i do tego przepisu.


Dlaczego warto jeść śledzie?


Śledzie są bardzo cennym składnikiem diety. Atlantycka ryba zawiera duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3. Wpływają one korzystnie na układ sercowo-naczyniowy, obniżając poziom cholesterolu i zmniejszając ryzyko zawału serca. W mięsie morskiego zwierzęcia znajdziemy też sporo białka — budulca wszystkich komórek organizmu ludzkiego — oraz witaminy z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.


Śledź to także dobre źródło jodu, więc jeżeli go lubisz, nie odmawiaj go sobie, wierząc w mity o akumulowaniu rtęci przez tę rybę. Korzyść z dostarczenia pierwiastka wpływającego na pracę tarczycy będzie większa niż bardzo małe ryzyko spożycia szkodliwej ilości ciekłego metalu. Badania potwierdziły, iż jest to jedna z bezpieczniejszych pod tym względem ryb.


Jak zrobić warszawską przekąskę rybną?


Śledzie po warszawsku to nic innego jak ryba w oleju z dodatkiem musztardy. Przyrządzenie tej zdrowej przekąski będzie więc niemalże ekspresowe, o ile filety, których użyjesz, nie będą bardzo słone. Ja zawsze namaczam je wcześniej w zimnej wodzie, by pozbyć się nadmiaru przyprawy. Zajmuje to kilka godzin i planując podanie śledzi, trzeba to uwzględnić. Reszta jednak idzie bardzo sprawnie.
Idź do oryginalnego materiału