Przepis na warstwowy deser o smaku aromatycznej kawy z delikatnym jak chmurka kremem z mascarpone. To zdecydowanie coś dla mnie i dla Ciebie też, jeżeli lubisz kawę.
Co tu dużo mówić, kawa jest pyszna, zbliża ludzi, karmi zmysły, poprawia nastrój i dodaje energii. jeżeli jesteś ze mną dłużej, to pewnie wiesz, iż kocham kawę i wszystko co kawowe. Moim najulubieńszym deserem jest tiramisu, do którego sama piekę pełnoziarniste biszkopty bez cukru. Rano pijam kawę mieloną, czarną, bez cukru. Potem przerzucam się na kawkę z ekspresu i niezwykle ważne jest dla mnie dobrej jakości ziarno. Wybieram najczęściej arabikę i nie lubię, gdy jest mocno spalona. Dziś dzielę się przepisem na warstwowy deser z kremem mascarpone i kawowym puddingiem chia. Oczywiście deser jest bez cukru, więc możesz sobie nań pozwolić, choćby przy cukrzycy.
Partnerem tego wpisu i inspiracją do powstania przepisu jest internetowy sklep Venosa.pl pełen aromatycznej kawy i różnego rodzaju herbat. Choć za herbatami sama nie przepadam, wiem, iż wiele osób chętnie wybiera ten napój. Polecam odwiedzić www.venosa.pl, gdzie oprócz kaw i herbat znajdziesz także małe co nieco (np. gorzkie czekolady bez cukru) czy akcesoria (właśnie tam wypatrzyłam samochodowy zaparzacz do kawy, niezły bajer). Z kawy od Venosa zaparzyłam niejedno aromatyczne espresso. I to właśnie espresso stało się częścią nowego przepisu.
Warstwowy deser kawowy – składniki na 4 porcje:
Masa mascarpone:
100g mascarpone
60g jogurtu naturalnego 3%
40g erytrolu
Kawowy pudding chia:
80ml mocnego espresso
40ml napoju migdałowego (lub owsianego)
2 pełne łyżki nasion chia
20g erytrolu
Krem kakaowy:
1/3 masy mascarpone
łyżka prawdziwego kakao
Do dekoracji: owoce jagodowe, jeżyny, borówki (kilka sztuk), po szczypcie nasion chia i płatków migdałowych na deser, i jak lubisz, to listki mięty
Na mój kawowy warstwowy deser składają się 3 masy – jedną musisz przygotować dzień wcześniej, bo to pudding chia, czyli nasiona szałwii hiszpańskiej namoczone w espresso z mlekiem migdałowym. Mieszasz po prostu nasiona z ciepłą kawą i napojem roślinnym, słodzisz erytrolem i wstawiasz na kilka godzin do lodówki. Nasiona chia mają tę adekwatność, iż pęcznieją wchłaniając płyn (zwiększają swoją objętość choćby ośmiokrotnie!). jeżeli wstawisz wieczorem, to po nocy powinny mieć żelową konsystencję i fajną teksturę.
Druga warstwa to mascarpone z jogurtem naturalnym słodzony erytrolem – jogurt jest po to, żeby trochę odchudzić deser. Mascarpone (takie z dyskontu) ma ok. 40% tłuszczu, a jogurt 3. Oczywiście ten tłuszcz w mascarpone jest odpowiedzialny za smak i kremową konsystencję. Krem posłódź erytrolem i wymieszaj (niezbyt długo, żeby nie „przebić” mascarpone – jeżeli będziesz mieszać zbyt intensywnie tłuszcz z mascarpone się oddzieli i krem się rozwarstwi).
Do trzeciej warstwy weź 1/3 ostatniej masy i połącz ją z łyżką kakao. Powstanie kakaowa wersja kremu.
Do niewielkich słoiczków (moje są po takich małych jogurtach z Lidla) nakładaj łyżką najpierw białą masę (2/3 masy powinno pójść na spody 4 deserów), potem masę kakaową (całą), pudding chia (też cały) i na wierzchu deserów resztę białej masy. Udekoruj owocami (nie potrzeba wiele, po 2 jeżyny i kilka borówek), posyp każdy deserek suchymi nasionami chia i posiekanymi listkami mięty.
1 porcja to ok. 140 kcal, węglowodany: 3g, białko: 4g, tłuszcz: 12g
Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 0,3WW i 1,2WBT
SMACZNEGO!
KONKURS
Aaaaa, byłabym zapomniała. Wspólnie ze sklepem Venosa.pl przygotowałam dla Was konkurs
, w którym do wygrania jest voucher do sklepu Venosa o wartości 50 zł.
Co trzeba zrobić, by otrzymać voucher?
Odpowiedzieć na relację konkursową, która pojawi się
01.09.2022. Zapytam o Twój ulubiony kawowy deser. Możesz odpowiedzieć bezpośrednio na relację albo dodać u siebie story z oznaczeniem mojego profilu
i profilu sklepu
. Masz na to 24h. Potem relacja z konkursem znika. Wyniki ogłoszę w ciągu dnia czy dwóch, też na story.
Zaobserwuj mój profil, żeby zabawa Cię nie ominęła. Ostatnio tam jestem więcej niż tutaj.
Regulamin konkursu:
- Organizatorem konkursu jest Angelina Ziembińska, autorka bloga Dietolog i profilu
na Instagramie.
- Fundatorem nagrody jest sklep internetowy www.venosa.pl.
- W konkursie może wziąć udział każdy, kto poprawnie wykona zadanie konkursowe.
- Zadanie konkursowe polega na udzielenie odpowiedzi na konkursowe story z przepisem na coś kawowego i pysznego. Odpowiedź może zostać udzielona bezpośrednio na relację lub w formie story na swoim profilu z oznaczeniem
i
- Konkurs trwa 24h od momentu opublikowania story na Instagramie (tyle ile widoczna będzie relacja).
- Konkurs nie jest grą losową. Wygrywa najbardziej kreatywna odpowiedź wybrana subiektywnie przez organizatorkę zabawy.
- Nagrodą jest jeden voucher do sklepu www.venosa.pl o wartości 50zł.
- Wyniki zabawy pojawią się do 04.09 2022. Autor/-ka zwycięskiej odpowiedzi zostanie oznaczony/-a w kolejnych relacjach rozwiązujących zabawę. Decyzja wyboru laureata/-ki zabawy jest nieodwołalna.
- Wybrana osoba w ciągu 7 dni od ogłoszenia wyników prześle do organizatora swój adres korespondencyjny, adres e-mail i nr tel dla kuriera, w wiadomości prywatnej. Po tym terminie nagroda przepada.
- Nagroda zostanie wysłana w ciągu 10 dni od przesłania adresu korespondencyjnego.
- Wysyłka jest możliwa jedynie na terenie kraju (Polska), nie ma możliwości wysłania nagrody za granicę.
- Dane osobowe (imię, nazwisko, adres, e-mail i numer telefonu) są przetwarzane w celu komunikacji z Uczestnikami oraz w celu przekazania nagrody i ogłoszenia wyników Konkursu.
- W sprawach nie dających się przewidzieć i nieuregulowanych niniejszym Regulaminem decyduje Organizator.