Chałwa to jeden z moich ulubionych deserów. Do niedawna, jak praktycznie każdy, kupowałam ją w sklepach. Wszystko się zmieniło po moich wakacjach w Turcji. Znad Bosforu przywiozłam bowiem nie tylko piękne wspomnienia, ale też przepis na ten wspaniały przysmak. Teraz robię go w domu. Nie używam przy tym sezamu. Wykorzystuję inny, mniej oczywisty składnik. Efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania.
Jak zrobić irmik helvasi, czyli chałwę bez sezamu?
Turecki deser, który w smaku przypomina chałwę, ale robi się go bez sezamu, to irmik helvasi. Jego „bazą” jest grysik, czyli kasza manna. Oryginalny deser ma bardzo słodki smak. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by użyć mniejszej ilości cukru. Dopełnieniem tego przysmaku są orzeszki piniowe. Możesz jednak śmiało pominąć ten produkt albo zastąpić go innym składnikiem, na przykład orzechami laskowymi, migdałami, rodzynkami sułtańskimi czy pestkami słonecznika.