W sklepie przechodzisz obok niego obojętnie. Pij, a skorzystają jelita, mózg i kości

zdrowie.interia.pl 2 dni temu
Zdjęcie: Interia Kulinaria


Wiosną i latem zdecydowanie częściej sięgamy po kefir. To napój, który doskonale smakuje bez żadnych dodatków, który może być popijany np. do obiadu (młode ziemniaki z kefirem i jajkiem sadzonym to dla wielu najlepszy obiad na świecie), ale sprawdza się też jako baza do koktajli owocowych czy jako poranna przekąska z płatkami owsianymi. Dlaczego warto częściej sięgać po szklankę kefiru? Wymienimy kilka dobrych powodów.


Kefir - co to za napój?


Kefir jest jednym z najstarszych mlecznych napojów fermentowanych. Otrzymywany jest w wyniku fermentacji mleka w temperaturze pokojowej mikroflorą ziaren kefirowych (grzybka kefirowego). Ma białą lub jasnokremową barwę i lekko zawiesistą konsystencję. W smaku może przypominać nieco jogurt naturalny, ale pachnie lekko drożdżowo i bywa bardziej kwaśny. Posiada nieocenione adekwatności żywieniowe, lecznicze i terapeutyczne. W kulturze tureckiej uznawany jest za napój długiego życia.


Kefir to źródło wielu ważnych składników odżywczych


Kefir dostarcza wielu ważnych dla organizmu składników, w tym witamin i składników mineralnych. Jest źródłem m.in. wapnia, magnezu, fosforu, potasu, witaminy D, a także witamin z grupy B, w tym witaminy B12. Jest także bogatym źródłem wysokiej jakości białka. Zawiera probiotyki o udowodnionym zdrowotnym działaniu.Reklama


Eksperci zalecają, by przy zakupie zwracać uwagę na skład produktu. Kefir powinien zawierać szczepy bakterii mlekowych oraz drożdże (grzybki kefirowe). Dopiero w takim przypadku można mówić o prawdziwym kefirze.


Kefir jest dobry dla odporności


Fermentowane produkty mleczne, do których zalicza się kefir, zawierają bakterie fermentacji mlekowej, które hamują rozwój patogenów, a stymulują wzrost korzystnej mikroflory jelitowej. Regularne ich spożywanie może zwiększać zdolność obrony immunologicznej jelit. Spożywanie kefiru jest zalecane m.in. przy chorobach wirusowych czy w zespole przewlekłego zmęczenia.


Kefir dba o układ pokarmowy


Spożywanie kefiru wpływa pozytywnie na funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Włączenie do codziennego menu fermentowanych napojów mlecznych pomoże uporać się z zaparciami (zawierają one bowiem kwas mlekowy, który sprzyja rozwojowi korzystnej flory bakteryjnej i ogranicza procesy gnilne), przyczyni się do redukcji wzdęć.


Kefir wpływa na stan kości


Kefir zawiera też składniki ważne dla zdrowia kości. Jednym z ważniejszych jest oczywiście wapń. Z badań wynika, iż składniki obecne w kefirze wpływają na zwiększenie gęstości kości (obniżona gęstość mineralna kości jest jednym z najsilniejszych czynników ryzyka złamania). Co więcej, bakterie probiotyczne wpływają na zwiększenie przyswajalności wapnia. Z tego powodu kefir jest polecany m.in. osobom z grupy podwyższonego ryzyka wystąpienia osteoporozy.


Kefir to lepsza praca układu nerwowego


Kefir korzystnie wpływa na pracę układu nerwowego, m.in. za sprawą witamin z grupy B, aminokwasów i bakterii, które występują w tego typu produktach. W badaniach odnotowuje się pozytywny wpływ na nastrój, funkcje poznawcze i zdolność radzenia sobie ze stresem. Naukowcy donoszą, iż fermentowane produkty mleczne mogą obniżać ryzyko depresji.


Inne zalety kefiru


Dlaczego jeszcze warto jeść kefir?
Kefir:
ogranicza chęć podjadania i zmniejsza pragnienie;pomaga obniżyć ciśnienie krwi;zmniejsza ryzyko cukrzycy;przyspiesza regenerację, zmniejsza zmęczenie i poprawia wyniki u osób ćwiczących;wpływa na poprawę wyglądu skóry.
CZYTAJ TAKŻE:
Idź do oryginalnego materiału