W sklepach ich nie brakuje, a jemy za mało. Poprawiają przepływ żółci i koją stłuszczoną wątrobę

pacjenci.pl 1 dzień temu
Zdjęcie: koją wątrobę


Są tanie, czerwone jak rubin – i wciąż niedoceniane. Kiedy trafiają na talerz, pracują jak naturalny filtr: odciążają wątrobę, wspomagają krążenie i obniżają ciśnienie. Ten artykuł podpowiada, dlaczego warto jeść buraki częściej i jak zrobić to bez nudy.Betaina i barwniki betalainowe rozrzedzają żółć, chroniąc komórki wątroby przed stłuszczeniemW badaniu z 2023 r. 250 ml soku z buraków dziennie przez 12 tyg. zmniejszyło poziom ALT i stopień otłuszczenia wątroby u 180 pacjentów z niealkoholowym stłuszczeniem wątrobyBurak to jedno z najbogatszych warzyw w azotany (102–1620 mg/kg); ich przemiana w tlenek azotu wspiera ciśnienie i wydolność
Idź do oryginalnego materiału