W PRL-u sięgaliśmy po ten zestaw na piątkowy obiad. Moja rodzina wraca do niego z sentymentem

zdrowie.wprost.pl 3 miesięcy temu
Zdjęcie: Śledzie z ziemniakami Źródło:Shutterstock / Ratov Maxim


Kiedy nie mam pomysłu na obiad, często sięgam do przepisów z czasów PRL. Choć półki sklepowe świeciły wtedy pustkami, dania potrafiły zachwycać smakiem. W mojej rodzinie szczególną popularnością cieszyły się śledzie z ziemniakami.


Czasy PRL-u sprzyjały kreatywności, przekraczaniu kulinarnych granic i przełamywaniu schematów. Paradoksalnie często to właśnie najmniej oczywiste połączenia smaków okazywały się strzałem w dziesiątkę i prawdziwą ucztą dla podniebienia. Jednym z takich niezapomnianych przysmaków są bez wątpienia śledzie z ziemniakami. Zobacz, jak je zrobić nie tylko na piątkowy obiad.


Jak zrobić śledzie z ziemniakami?


Przepis jest banalnie prosty. Zacznij od zakupu śledzi. Zaopatrz się w matiasy (młode okazy złowione przed pierwszym tarłem) lub à la matiasy, czyli dorosłe osobniki o wyrazistym smaku. Zalej płaty zimnym mlekiem i poczekaj około 2 godzin (w przypadku starszych śledzi czas moczenia może się wydłużyć).
Idź do oryginalnego materiału