W PRL-u była kulinarnym koszmarem dzieciństwa. Jednak moje dzieci kochają tę kaszę mannę

zdrowie.wprost.pl 2 tygodni temu
Zdjęcie: Kasza manna z bananem Źródło: Shutterstock / NatalyaBond


Kasza manna z bananem to moje ostatnie odkrycie. Zdrowy posiłek dzieciom się spodobał, a robi się go błyskawicznie. Lepiej trafić nie mogłam.


Pamiętam jedzenie kaszy manny z dzieciństwa. Wyglądała mało atrakcyjnie, a jej smak zdecydowanie odbiegał od perfekcji. Nie lubiłam tej potrawy i przez to w dorosłym życiu dość późno skusiłam się, by ponownie dać jej szansę. Powodem tego kroku były dzieci, które co chwila nudzą się serwowanymi im zdrowymi posiłkami. Zrobiłam dla nich ten „przysmak”, bo wiedziałam, iż zawiera to, co niezbędne do zachowania zdrowia i dobrego rozpoczęcia dnia i liczyłam, iż się spodoba.


Dlaczego warto jeść kaszę mannę?


Podanie kaszy manny na śniadanie to świetny pomysł na dostarczenie sobie energii, by zacząć dzień. W produkcie znajdziesz znaczne ilości węglowodanów złożonych, które będą stopniowo uwalniane do krwi. To sprawi, iż zachowasz sytość na dłużej.


Kasza manna to także świetne źródło białka roślinnego, witamin z grupy B i pierwiastków takich jak magnez, fosfor czy żelazo. Jest przy tym lekkostrawna, więc dla dzieci wprost idealna. Co więcej, jej zrobienie to przysłowiowa bułka z masłem. Gdy więc okazało się, iż moje dzieci ją uwielbiają, byłam więcej niż zadowolona.


Jak zrobić pyszną kaszę mannę?


Wykonanie smacznej kaszy manny wcale nie jest trudne. Wystarczy odpowiednio dobrać proporcje, ugotować je w mleku i połączyć z dodatkami. Możesz dowolnie z nimi eksperymentować. U mnie jest prosto — miksuję ją z dojrzałym bananem. Moje dzieci to uwielbiają.
Idź do oryginalnego materiału