W popularnym produkcie wykryto toksyczne substancje. Sanepid ostrzega i wycofuje produkt

zdrowie.wprost.pl 6 miesięcy temu
Zdjęcie: Fasolka adzuki Źródło:KPS /Getty Images


Główny Inspektor Sanitarny (GIS) wydał istotny komunikat. Ostrzeżenie dotyczy fasolki adzuki. Produkt zawiera toksyczne substancje, które szkodzą zdrowiu.


Główny Inspektor Sanitarny postanowił wycofać z obrotu partię fasolki adzuki, importowanej z Argentyny. Decyzja ta ma związek z badaniami przeprowadzonymi przez Państwową Inspekcję Sanitarną. Wykazały one, iż w produkcie znajdują się groźny pestycyd – glufosynat. Jego ilości znacznie przekraczają dopuszczalne normy.


Wycofana fasola – szczegóły produktu


Decyzja Głównego Inspektora Sanitarnego dotyczy fasolki pochodzącej z Argentyny. W udostępnionym przez GIS ostrzeżeniu podano więcej informacji na temat produktu:


Nazwa: FASOLKA ADZUKI, marki GEEN ESSENCE; opakowania 1 kg i 500 g


Numer partii/ najlepiej spożyć przed końcem: 06.2025


Data ważności jest jednocześnie numerem partii


Kraj pochodzenia: Argentyna


Dystrybutor: Green Essence Sp. z o.o., ul. Poznańska 20, 74-200 Pyrzyce


Podmiot odpowiedzialny za dystrybucję fasolki rozpoczął już proces wycofywania produktu z rynku. Jego przebieg nadzoruje Państwowa Inspekcja Sanitarna.


Dlaczego glufosynat jest niebezpieczny?


Glufosynat to środek chwastobójczy. Spożycie żywności, która ma w swoim składzie duże ilości pestycydów może zwiększać ryzyko pojawienia się wielu problemów zdrowotnych, na przykład nowotworów czy schorzeń w obrębie układu sercowo-naczyniowego. Poza tym mogą sprzyjać występowaniu wad rozwojowych u dzieci i powodować zaburzenia neurologiczne oraz hormonalne u dorosłych.
Idź do oryginalnego materiału