Owsiankę można przygotować na kilkadziesiąt różnych sposobów. Doskonale smakuje zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko. Świetnie komponuje się z wieloma składnikami. Nie wszystkie połączenia wychodzą jej jednak na dobre. Niektóre sprawiają, iż traci wiele cennych adekwatności. Warto zwrócić szczególną uwagę zwłaszcza na jeden „duet”, który cieszy się dużą popularnością wśród miłośników płatków owsianych. Większość osób nie zdaje sobie jednak sprawy z jego szkodliwości.
Ten zdrowy składnik „psuje” owsiankę
Czego nie dodawać do owsianki? Na „czarnej liście” składników powinno znaleźć się kakao. Wskazany produkt zawiera bowiem kwas fitynowy oraz szczawiany. Te związki utrudniają wchłanianie żelaza oraz innych cennych mikroelementów, które znajdują się w płatkach owsianych. W efekcie tracą one wiele prozdrowotnych adekwatności. Warto przypomnieć, iż żelazo odgrywa bardzo istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek. Wspiera regenerację mięśni, wzmacnia układ odpornościowy i chroni komórki przed szkodliwym wpływem wolnych rodników odpowiedzialnych między innymi za przedwczesne starzenie się tkanek.
Czego jeszcze nie dodawać do owsianki?
Kakao to niejedyny produkt, który pozbawia owsiankę cennych wartości odżywczych. „Psują” ją również inne popularne składniki, na przykład cukier, jogurty owocowe czy kremy czekoladowe. Te dodatki podnoszą kaloryczność posiłku. Jednocześnie wpływają na wzrost stężenia glukozy w organizmie, co jest szczególnie niebezpieczne dla osób zmagających się z cukrzycą oraz insulinoopornością. Warto zrezygnować również z dodatku soli, która może powodować wzrost ciśnienia tętniczego krwi i zatrzymywać wodę w organizmie.
Czym wzbogacić owsiankę?
Warto postawić na sezonowe owoce, jogurt naturalny, maślankę, nasiona chia, siemię lniane czy mielony mak. Dzięki tym składnikom owsianka nie straci swych cennych adekwatności odżywczych. Wręcz przeciwnie – zyska ich jeszcze więcej. Należy jednak zachować umiar, bo choćby zdrowe produkty – spożywane w zbyt dużych ilościach – mogą okazać się szkodliwe i wywrzeć negatywny wpływ na organizm.