Ostrosz to morska ryba z rodziny ostroszowatych, należących do rzędu okoniokształtnych. Naturalnie zamieszkuje ciepłe wody, dlatego najczęściej można ją spotkać we Wschodnim Oceanie Atlantyckim, Morzu Śródziemnym i Morzu Czarnym, ale czasem pływa również w Bałtyku. Czy Polacy powinni się jej bać?
REKLAMA
Zobacz wideo Zabójczy pocałunek ryby. Wędkarz niemal przypłacił go śmiercią
Ryba z kolcem jadowym. Lepiej się do niej nie zbliżać
Ostrosza można poznać po zielonkawo lub żółtawo brązowym grzbiecie i jasnych bokach z brunatnymi plamami. Ma sporą głowę skierowaną do góry, duże oczy i szeroki, skośny otwór gębowy. Na pokrywie skrzelowej ma jeden kolec jadowy, na przedniej części płetwy grzbietowej od pięciu do siedmiu kolców, a na płetwie odbytowej dwa. Głównie służą do polowania lub odstraszania drapieżników, jednak zdarzają się też ukłucia człowieka. Zwykle dochodzi do nich przez przypadkowe nadepnięcie na rybę lub nieumiejętne schwytanie jej ręką. Bliskie spotkanie z ostroszem może być jednak bardzo niebezpieczne. Po ukłuciu z kolców uwalniają się silne neurotoksyny, które paraliżują ofiarę, natomiast u człowieka pojawia się zwykle ból i obrzęk, któremu mogą towarzyszyć takie objawy jak poty, dreszcze, gorączka, nudności, wymioty i niewydolność oddechową. W skrajnych przypadkach dochodzi choćby do śmierci, dlatego konieczna jest szybka pomoc medyczna.
Zobacz też: W Europie powstanie najdłuższy podwodny tunel. Skróci podróż aż o 11 godzin. Ma kosztować 8,1 mld zł
Gdzie występuje ostrosz drakon? Uważaj na tę rybę
Choć ostrosz jest bardzo niebezpieczną rybą, to jednak rzadko spotykaną. Odnotowano kilka osobników w Morzu Bałtyckim, ale istnieje małe prawdopodobieństwo, iż spotkamy go przy plaży. Ryby te zwykle poruszają się na dużych głębokościach, choćby do 150 metrów pod wodą. Większą czujność należy jednak zachować za granicą. Ostrosze najczęściej występują w Morzu Czarnym, Oceanie Atlantyckim i w basenie Morza Śródziemnego, nie tylko na dnie, ale również w ciepłych wodach przybrzeżnych. Z uwagi na jasne, żółtawe ubarwienie są trudne do zauważenia na tle piasku, dlatego lepiej patrzeć pod nogi. Do zranienia dochodzi bardzo rzadko, jednak na wszelki wypadek warto wiedzieć, co zrobić w takiej sytuacji. Jak podano na stronie Medycyna Praktyczna, w przypadku ukłucia kolcem jadowym ostrosza należy jak najszybciej zanurzyć zranione miejsce w gorącej wodzie o temperaturze około 40 stopni Celsjusza na 30 minut. Jest to kluczowe, ponieważ jad tej ryby ulega inaktywacji w wysokiej temperaturze. jeżeli nie mamy dostępu do gorącej wody, można ogrzać ranę w inny sposób, na przykład w rozgrzanym piasku lub ostrożnie zbliżyć do niej ogień z zapalniczki. jeżeli po 30 minutach ból zacznie się nasilać i wystąpią opisane wcześniej objawy, konieczne będzie skontaktowanie się z lekarzem.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.