Usprawnia trawienie, odmładza, pomaga pokonać stres. Pij pół szklanki dziennie

zdrowie.interia.pl 4 miesięcy temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Sok z granatu łagodzi refluks, usprawnia trawienie, działa antystresowo, odmładza, obniża poziom cukru. Brzmi jak eliksir zdrowia! Mało tego, ma przy tym mnóstwo witamin, działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Nie ma praktycznie żadnych przeciwwskazań do jego spożywania, no i jest pyszny! Co warto wiedzieć o soku z granatu? Kiedy po niego sięgać?


Granat - co to za owoc?


Granaty są w Polsce coraz popularniejsze. Owoce te rosną na terenach basenu Morza Śródziemnego, ale dziś już bez problemu kupimy je praktycznie w każdym markecie. Miąższ granatu tworzą charakterystyczne, soczyste pestki.
Granat świetnie sprawdza się w sałatkach, przekąskach i deserach. Dla osób, które lubią słodko-słone połączenia, będzie pysznym dopełnieniem zieleniny z serem feta lub halloumi, grillowanych warzyw, kremowych pasztetów czy hummusów, a także pieczonej ryby czy mięs. Reklama


Z granatu można również pozyskiwać sok. Jest on polecany także jako naturalny suplement diety, wsparcie w leczeniu wielu dolegliwości.


adekwatności zdrowotne soku z granatu. Dobre wieści dla cukrzyków


Granat, a zarazem i sok z granatu, jest niskokaloryczny - w 100 g owocu znajdują się tylko 83 kalorie. Mogą więc spokojnie pić go osoby z cukrzycą typu 2, osoby z niewrażliwością komórek na insulinę oraz osoby na diecie redukcyjnej. Szklanka soku z granatu jest wręcz zalecana jako domowy sposób na szybkie obniżenie poziomu glikemii (cukru we krwi).
Ponadto owoc ten cechuje duża zawartość prozdrowotnych składników odżywczych. Granat to, nomen omen, bomba witamin. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę C, E i K oraz całe bogactwo minerałów: potas, fosfor, cynk, miedź, mangan oraz magnez.


Sok z granatu poprawia trawienie i hamuje refluks


Gdy dokucza ci refluks lub zgaga, nieprzyjemne pieczenie w przełyku, odbijanie lub cofanie się treści pokarmowej, wypij szklankę soku z granatu, a objawy miną - ma on bowiem adekwatności neutralizujące soki trawienne i działa łagodząco na błonę śluzową narządów układu pokarmowego.
Granaty wspomagają też leczenie biegunki, nudności, bólu brzucha i wrzodów żołądka oraz dwunastnicy. Dzięki zawartości błonnika sok z granatu przyspiesza przemianę materii oraz metabolizm i jest naturalnym prebiotykiem.


Granat pozytywnie działa na układ nerwowy i hormony kobiece


Dzięki sporej ilości witamin z grupy B napój ten pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego i łagodzi stres. Jest zalecany osobom nerwowym, które mają stresującą pracę, zbyt mało śpią lub są rozchwiane emocjonalnie.
Owoce i sok z granatu zalecane są również w diecie kobiet cierpiących z powodu bolesnych miesiączek. Granat zawiera fitoestrogeny, dzięki czemu łagodzi skurcze w okolicy podbrzusza, a choćby pomaga w sytuacji nagłych wahań nastroju, m.in. w okresie menopauzy. Doskonale złagodzi też skutki PMS, czyli zespołu napięcia przedmiesiączkowego.


Granat ma silne działanie przeciwutleniające


Sok z granatu zawiera też cenne antyoksydanty, m.in. polifenole i taniny, które pomagają usuwać toksyny z organizmu i opóźniać procesy starzenia się komórek.
Sok z granatów wykazuje również zdolność usuwania z organizmu wolnych rodników, które odpowiedzialne są za rozwój większości chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworów. Regularne picie soku z granatu zalecane jest w profilaktyce nowotworowej. Amerykańscy naukowcy dowiedli, iż sok z granatu może przyczynić się do zahamowania rozwoju raka prostaty.


Granat dla skóry i urody


Wysoka zawartość witamin i minerałów sprawia, iż sok z granatu pozytywnie wpływa również na zdrowie, jędrność i młody wygląd skóry, poprawia jej ukrwienie i koloryt. Pity regularnie przyspiesza gojenie się ran i łagodzi stany zapalne wynikające z trądziku czy alergii skórnych.


Jak zrobić sok z granatu - przepis


Stuprocentowy sok z granatu można kupić w sklepie ze zdrową żywnością, w aptece albo w dobrym sklepie spożywczym. Ale można go też zrobić samodzielnie.
Jak pozyskać sok z owoców granatu?
Ziarna wyjęte z dwóch lub trzech owoców należy wrzucić do torebki strunowej i kilka minut gnieść lub wałkować ją jak ciasto. Uzyskany sok wystarczy zlać z worka przez sitko do dzbanka. Zaleca się pić codziennie minimum pół szklanki.
CZYTAJ TAKŻE:
Idź do oryginalnego materiału