Trzy „najgorsze” pokarmy, jakie można zjeść na pusty żołądek, jeżeli masz cukrzycę lub stan przedcukrzycowy | Wiadomości zdrowotne

oen.pl 1 tydzień temu


Śniadanie dla większości ludzi składa się z tostów z masłem i owoców lub soku owocowego. jeżeli jednak choć trochę dbasz o zdrowie, musisz wiedzieć, iż według ekspertów owoce należą do trzech najgorszych produktów, od których warto rozpocząć dzień. „Wczesnym rankiem tzw cukru we krwi są zwykle niekontrolowane ze względu na zmiany hormonalne. A więc owoce, miód i ciastka [the] najgorszy [foods] od którego możesz rozpocząć dzień” – wspomniała rolka na stronie Health Hatch na Instagramie.

Ale nie tylko te produkty, choćby pieczywo, tosty/khari, soki owocowe itp. mogą negatywnie wpływać na poziom cukru we krwi i należy ich unikać.

Zgadzając się z tym, dr Niti A Patel, diabetolog, specjalista od tarczycy, certyfikowany lekarz zajmujący się otyłością, Ace Ortho-Diabeto Care, Mumbai zauważyła, iż ​​należy unikać wszelkich pokarmów, które gwałtownie uwalniają zawarty w nich cukier (pożywienie o wysokim indeksie glikemicznym), zwłaszcza na pusty żołądek, ponieważ spowoduje wzrost poziomu cukru w ​​​​organizmie i zaburzy kontrolę cukru.

Według niej,

1) Białe lub całe pieczywo mają wysoki indeks GI i są produktami wysoko przetworzonymi, pozbawionymi składników odżywczych i błonnika
2) Załadowywane są soki owocowe (świeże lub pakowane). naturalne cukry. Mają dużo witamin, minerałów i błonnika, ale są NIE-NIE na pusty żołądek. „Całe owoce można spożywać później w ciągu dnia jako przekąskę w połowie posiłku” – powiedział dr Patel.
3) Płatki kukurydziane/batoniki zbożowe/muesli: Chociaż te produkty są oznaczone jako bogate w białko/bez dodatku cukru/na bazie prosa, „musimy jednak dokładnie sprawdzić listę składników. Zwykle produkty te zawierają dużo cukru (markowe marki używają różnych form lub nazw cukrów, aby ukryć ten fakt)” – stwierdziła dr Patil.

Chociaż całe owoce zawierają błonnikproces wyciskania soku eliminuje go, pozostawiając skoncentrowany zapas cukru, który może gwałtownie podnieść poziom cukru we krwi. „Sok owocowy może prowadzić do nagłego wzrostu poziomu cukru we krwi, ponieważ brakuje mu błonnika spowalniającego wchłanianie cukru” – powiedziała dr Neeti Sharma, starszy konsultant ds. żywienia i dietetyki w szpitalach Marengo Asia w Gurugram.

Co więcej, ciasta i słodkie wypieki, takie jak rogaliki, babeczki i słodkie bułki, spożywane na czczo, są szczególnie niebezpieczne dla osób chorych na cukrzycę lub w stanie przedcukrzycowym, ponieważ zawierają dużo cukrów dodanych i rafinowanych węglowodanów. „Z biegiem czasu te posiłki może powodować insulinooporność, co jeszcze bardziej utrudni kontrolowanie poziomu cukru we krwi” – ​​stwierdziła dr Sharma.

Nie zaczynaj dnia od owoców (Źródło: Pixabay)

Na jakie alternatywy możesz się zdecydować?

Dokonując świadomych wyborów żywieniowych, osoby z cukrzyca lub stan przedcukrzycowy mogą lepiej regulować ich stężenie cukru we krwi i wspierać ich ogólne samopoczucie, powiedział dr Gaurav Jain, starszy konsultant ds. chorób wewnętrznych w szpitalu superspecjalistycznym Dharamshila Narayana.

1) Orzechy i nasiona
2) Każdy produkt na bazie soczewicy. Np. Dal appam
3) Dla osób jedzących dużo śniadań dobrym wyborem będzie białko i węglowodany. Na przykład paratha nadziewana warzywami z twarogiem.

Kluczem do sukcesu jest wybieranie zbilansowanych posiłków i przekąsek zawierających chude białka, zdrowe tłuszcze, węglowodany bogate w błonnik i dużą ilość warzyw. kontrolowanie poziomu cukru we krwi skutecznie przez cały dzień. „Preferujemy pełnoziarniste produkty zbożowe o niskiej zawartości cukru, całe owoce z umiarem lub zdrowsze przekąski, takie jak orzechy i nasiona, ponieważ zawierają dużo składników odżywczych i są mniej podatne na wywoływanie gwałtownych wahań poziomu cukru we krwi” – ​​stwierdziła dr Sharma.


Źródło

Idź do oryginalnego materiału