Co to jest indeks glikemiczny?

sadurski.com 1 tydzień temu
Czas czytania:2 minut/y, 12 sekund/y

Indeks glikemiczny to wskaźnik dietetyczny, który informuje nas o tym, jak po spożyciu danego produktu wzrasta poziom glukozy we krwi. Najczęściej wykorzystywany jest przez osoby chorujące na cukrzycę oraz insulinooporność. Z artykułu dowiesz się, czym dokładnie jest indeks glikemiczny i w jaki sposób korzystać z niego w codziennej diecie.

Czym jest indeks glikemiczny?

Indeks glikemiczny (IG) to parametr informujący nas o tym, jaka będzie odpowiedź glikemiczna organizmu po spożyciu określonego produktu po upływie dwóch godzin. IG mówi tym samym o tym, w jaki sposób zmieni się poziom cukru we krwi. To podstawowy sposób na kontrolowanie diety cukrzyków. Punktem odniesienia wskaźnika jest indeks glikemiczny 50 g węglowodanów w postaci czystej glukozy, który wynosi 100.

Zasadniczo produkty spożywcze można podzielić na 3 grupy pod względem indeksu glikemicznego. Mówimy o produktach o niskim, średnim i wysokim IG. Pierwsze z nich opisują pożywienie, których indeks waha się od 0-55. O produktach o wysokim indeksie mówimy, gdy wskaźnik przekracza 70. Spożycie tego rodzaju jedzenia powoduje gwałtowny wyrzut glukozy do krwi, który ciężko kontrolować. Warto pamiętać jednocześnie o tym, iż IG nie jest wartością stałą. Może zmieniać się w zależności od stopnia rozdrobnienia pokarmu, obróbki termicznej oraz stopnia dojrzałości owoców.

Czym jest indeks glikemiczny? Teraz już wiesz!

Kiedy należy przejść na dietę o niskim indeksie glikemicznym?

Indeks glikemiczny znajduje zastosowanie w dietetyce. Może być stosowany zarówno jako metoda terapii, jak i narzędzie profilaktyczne. Spożywanie wielu produktów o wysokim IG stwarza realne zagrożenie zaburzenia gospodarki węglowodanowej, prowadząc do rozwinięcia się insulinooporności oraz cukrzycy. Odpowiednia dieta może umożliwić pełne wyleczenie obniżonej wrażliwości na insulinę. Cukrzyca natomiast jest nieuleczalna. Prawidłowo skomponowana dieta bazująca na produktach o niskim IG ułatwia jednak ustabilizowanie poziomu glukozy oraz spowalnia rozwój choroby.

Dieta o niskim indeksie może okazać się także ciekawą opcją dla tradycyjnych, niskowęglowodanowych diet redukcyjnych. Doskonale sprawdzi się w przypadku osób walczących z nadwagą i otyłością. Stanowi również wskazówkę dla osób, które chcą zadbać o profilaktykę chorób. Odpowiednio skomponowany jadłospis uwzględniający IG powinien opierać się na 5 regularnych posiłkach, z czego ostatni powinien być zjedzony najpóźniej 3 godziny przed pójściem spać. Więcej o zdrowym odżywianiu przeczytasz na zywieniemaznaczenie.pl.

Jakie produkty mają niski indeks glikemiczny?

Dieta o niskim IG powinna bazować na nieprzetworzonych produktach bez dodatku cukrów. W pierwszej kolejności zrezygnuj ze spożywania słodkich napojów, białego cukru, suszonych owoców, białego ryżu oraz pszennego pieczywa. W Twoim jadłospisie może znaleźć się natomiast mięso, jajka, ryby oraz pełnoziarniste pieczywo. Warto sięgać także po warzywa i owoce, np. pomidory, cukinię, kalafior, awokado, truskawki, maliny oraz grejpfruty. jeżeli masz problem z samodzielnym zbilansowaniem diety, możesz sięgnąć po Diben DRINK o niskim IG, który stanie się świetnym uzupełnieniem jadłospisu.

Idź do oryginalnego materiału