Najnowsze badanie University of South Australia wykazało, iż niedobory energetyczne i dieta uboga w tłuszcze oraz błonnik znacząco podnoszą ryzyko urazów u biegaczek długodystansowych. Analiza danych 6000 osób ujawniła, iż kontuzjowane zawodniczki spożywały choćby 450 kcal mniej dziennie niż zdrowe koleżanki!
Przeczytaj również:
- Co jeść przed poranym bieganiem?
- Kiedy przestajemy biegać zdrowo?
- Bieganie rano – wady i zalety
Naukowcy z Uniwersytetu Południowej Australii opublikowali przełomowe wyniki przeglądu systematycznego, który objął niemal 6000 dorosłych biegaczy. najważniejsze wnioski? W przypadku kobiet niskie spożycie kalorii i tłuszczów było silnie skorelowane z częstszym występowaniem kontuzji. Zarówno u pań, jak i panów dieta uboga w błonnik trzykrotnie zwiększała ryzyko złamań zmęczeniowych.
„Biegacze często bagatelizują zapotrzebowanie energetyczne” – alarmuje Erin Colebatch, dietetyk sportowy zaangażowany w badanie. „Kiedy organizm nie otrzymuje paliwa, zaczyna czerpać z rezerw mięśniowych i kostnych, co prowadzi do przewlekłych urazów”.
Statystyki są bezlitosne: kontuzjowane biegaczki spożywały średnio o 20 g tłuszczów mniej dziennie niż ich zdrowe rywalki. W przypadku obu płci różnica w spożyciu błonnika wynosiła 3 g na korzyść grupy bez urazów.
Dr Alison Hill podkreśla kluczową rolę edukacji żywieniowej: „Nasze wyniki to sygnał dla trenerów i fizjoterapeutów. Optymalizacja diety pod kątem energii, jakości tłuszczów i błonnika powinna stać się filarem programów treningowych”.
Choć badanie skupiało się na zawodnikach amatorach, jego implikacje dotyczą wszystkich miłośników aktywności fizycznej. Eksperci zalecają konsultacje z dietetykiem sportowym przed rozpoczęciem intensywnych planów treningowych.
Zapraszamy do naszej sekcji Akademia Biegania, w której znajdziesz podstawowe informacje o tym jak z głową trenować bieganie!