Tradycyjna babka piaskowa. Bez dodatku proszku do pieczenia!

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Babka piaskowa Źródło: Shutterstock / Katty S


Ta babka pięknie wyrasta i nie potrzebuje dodatku sztucznych spulchniaczy. Wypróbuj nasz przepis na cytrynową babkę piaskową bez proszku do pieczenia.


Babka piaskowa to jedno z najlepszych tradycyjnych ciast. W większości przepisów dodaje się do niej proszek do pieczenia, który dla wielu osób jest potem wyczuwalny w smaku. A przecież nasze prababki radziły sobie bez takich spulchniaczy! I my to potwierdzamy: babkę piaskową można zrobić bez proszku do pieczenia, z samych najprostszych składników.


Co to jest babka piaskowa?


Babka piaskowa to inaczej ciasto ucierane, albo ciasto biszkoptowo-tłuszczowe. Ma bardzo prosty skład: to jaja, tłuszcz, cukier i mąka. To ciasto cięższe i bardziej zwarte, niż biszkopt, stąd trudniej wyrasta i dlatego zwykle w przepisach na babkę piaskową znajdziesz dodatek proszku do pieczenia.


Jak zrobić babkę piaskową bez proszku do pieczenia?


Tu ważna jest dokładność i odrobina cierpliwości. Aby ciężkie ciasto z dodatkiem masła wyrosło, zwróć uwagę na dwa ważne elementy tego przepisu: utarcie masła z cukrem i żółtkami na puszystą masę oraz ubicie piany z białek. WAŻNE: piana z białek jest bardziej usztywniona dzięki dodatkowi części cukru (jak przy bezie). To istotny element, bez którego ciasto może nie urosnąć odpowiednio.


Nie pomijaj też przesiewania mąki. To dodatkowo ją napowietrza, co jest najważniejsze przy pieczeniu ciasta be proszku do pieczenia.


Jak podawać babkę piaskową?


Babka piaskowa z naszego przepisu to babka cytrynowa, aromatyzowana skórką z cytryny (na tej samej zasadzie możesz zrobić babkę pomarańczową). Świetnie do niej pasuje lukier zrobiony z cukru pudru i soku z cytryny (polej lukrem ostudzone ciasto). Ciasto można też udekorować samym cukrem pudrem albo polewą czekoladową. Babka piaskowa jest jednym z tradycyjnych ciast podawanych na Wielkanoc (świetnie sprawdza się jako ciasto do święconki), ale warto ją piec cały rok. To ciasto idealne do popołudniowej kawy czy herbaty.
Idź do oryginalnego materiału