To warzywo dawniej było "symbolem biedy". Dziś zachwyca dietetyków i kucharzy
Zdjęcie: kapusta
Jeszcze niedawno uchodziła za skromny dodatek do schabowego. Dziś kapusta wraca na stoły dietetyków i szefów kuchni – bo za grosze dostarcza witamin, błonnika i… probiotyków. – Kapusta przez lata była uznawana za „warzywo biedy”, bo była tania, pospolita i mało efektowna. Dziś jednak wraca do łask, i to nie tylko w kuchni tradycyjnej, ale też w nowoczesnych dietach prozdrowotnych. I już nie jako symbol oszczędności, ale zdrowia – mówi w rozmowie z Pacjentami dietetyk Marta Uler.Co dokładnie zyskamy, włączając ją do codziennego menu? Sprawdź, dlaczego warto po nią sięgnąć.Zaledwie ok. 40 kcal w 100 g, a porcja witaminy C jak w połowie pomarańczyKiszone odmiany to naturalne źródło korzystnych bakterii i przeciwutleniaczyKapusta pomaga „domknąć” zalecane przez WHO 400 g warzyw dziennie