To szybkie smarowidło do kanapek to majstersztyk. Przepis zaczerpnęłam od znanej dietetyczki

zdrowie.wprost.pl 1 tydzień temu
Zdjęcie: Pasta z bakłażana Źródło: Shutterstock / DronG


Pasty do kanapek to świetna alternatywa dla klasycznych smarowideł, takich jak masło czy margaryna. Oczywiście nie chodzi o „gotowce” ze sklepu, ale przysmaki własnej roboty. Ostatnio w moim domu prym wiedzie pasta polecana przez znaną dietetyczkę. Pokochasz ten przepis.


Pasta do kanapek z pieczonej fety i bakłażana to moje najnowsze odkrycie. Przepis na ten przysmak znalazłam w mediach społecznościowych dietetyczki dr Hanny Stolińskiej i od razu wiedziałam, iż muszę ją wypróbować. Jak postanowiłam, tak zrobiłam. Muszę nieskromnie przyznać, iż to był strzał w dziesiątkę. Przysmak od razu podbił podniebienia całej mojej rodziny i stał się domowym hitem. Bliscy mogliby go jeść na okrągło.


Jak zrobić pastę do kanapek z pieczoną fetą?


Przygotowanie tego przysmaku nie wymaga wiele wysiłku. Pasta powstaje na bazie kilku tanich, łatwo dostępnych składników i w zasadzie robi się sama. Etapem, który wymaga największego zaangażowania jest krojenie warzyw. Resztę pracy wykonują sprzęty kuchenne. Z pomocą przychodzi piekarnik i blender. Żałuje, iż wcześniej nie znałam tego przepisu.
Idź do oryginalnego materiału