To śniadanie poleciła mi znajoma dietetyczka. Ma więcej białka niż klasyczna owsianka

zdrowie.wprost.pl 2 miesięcy temu
Zdjęcie: Komosanka Źródło:I Brycia James/Getty Images Signature


Znudziła wam się owsianka? Szukacie alternatywy dla tego pożywnego dania? Ja poszłam za radą znajomej dietetyczki i postawiłam na komosankę. Zobaczcie przepis i dowiedzcie się, dlaczego warto ją jeść.


Komosanka to komosa ryżowa (quinoa) w wersji na słodko. Można ją przyrządzić na wiele różnych sposobów, podobnie jak owsiankę. Świetnie komponuje się z takimi dodatkami jak na przykład orzechy włoskie, migdały, pistacje, wiórki kokosowe, bakalie, masło orzechowe, siemię lniane czy nasiona chia. Doskonale sprawdzą się również sezonowe owoce (maliny, porzeczki, borówki, banany, truskawki itp.). Opcji nie brakuje. Wybór składników zależy tak naprawdę wyłącznie od indywidualnych preferencji potrzeb. Odradzam jednak sięganie po gotowe syropy smakowe czy cukier. To źródła niepotrzebnych kalorii. jeżeli chcecie, by komosanka zyskała więcej słodyczy, doprawcie ją miodem i cynamonem.


Jak zrobić komosankę?


Zrobienie komosanki nie jest trudne. Poradzicie sobie z tym zadaniem choćby nie mając dużego doświadczenia w kuchni. Wystarczy ugotować quinoę i połączyć ją z mlekiem oraz ulubionymi dodatkami. jeżeli nie macie pod ręką nabiału, sięgnijcie po napój roślinny, na przykład owsiany czy kokosowy. To rozwiązanie sprawdzi się również w przypadku osób z nietolerancją laktozy.
Idź do oryginalnego materiału