To proste ciasto cytrynowe orzeźwia i zawsze wychodzi. Dodaję do niego jeden nieoczywisty składnik

zdrowie.wprost.pl 2 miesięcy temu
Zdjęcie: Ciasto cytrynowe z cukinią Źródło: GI Azurita/ Getty Images


Ciasto cytrynowe to deser idealny na letnie dni. Orzeźwia, doskonale smakuje, a w dodatku nie wymaga wiele pracy. Jego sekret tkwi w jednym niecodziennym składniku. Poznajcie przepis.


Ciasto cytrynowe z przepisu, który dziś chciałabym wam zaproponować jest wilgotne, lekkie i niebywale aromatyczne. Na plus trzeba zapisać również to, iż robi się je bardzo szybko. Nie wymaga żadnych skomplikowanych składników, choć jeden z nich może was zaskoczyć. Chodzi o popularne warzywo, które często gości w polskiej kuchni, ale jest wykorzystywane głównie do przygotowywania dań wytrawnych.


Jak zrobić szybkie ciasto cytrynowe?


Sekretem opisywanego ciasta cytrynowego jest starta cukinia. Ten niecodzienny dodatek sprawia, iż jest ono bardziej wilgotne, nie wysycha zbyt gwałtownie po upieczeniu i zyskuje ciekawą teksturę. Warto zwrócić uwagę na fakt, iż warzywo nie wpływa zbyt mocno na kaloryczność deseru. W 100 gramach zawiera zaledwie niespełna 17 kcal. Mogą więc śmiało po niego sięgnąć również osoby, którym zależy na zrzuceniu nadprogramowych kilogramów.


Robienie ciasta cytrynowego zacznijcie od przygotowania cukinii. Młode warzywa wystarczy umyć, starsze warto dodatkowo obrać ze skórki oraz pozbawić nasion. Potem zetrzyjcie je na tarce o dużych oczkach, posypcie solą i odstawcie na kilka minut, by puściły sok. Na koniec dokładnie odsączcie cukinie i wylejcie płyn.
Idź do oryginalnego materiału