To prawdopodobnie najlepszy sposób na zagęszczenie zupy krem. Potrzebujesz ziemniaki, cebulę i białe wino

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Zupa krem Źródło: Shutterstock / stockcreations


Sposobów na zagęszczenie kremowej zupy jest wiele, ale idziemy o zakład, iż ten pobije na głowę wszystkie inne, które znasz. Sekretem są trzy składniki: ziemniaki, cebula i białe wino.


Zupy kremy to miksowane na gładko zupy, głównie na bazie warzyw, ale nie tylko. Często problemem jest konsystencja: zupa krem powinna być gęsta. Podpowiadamy sposób, który nie tylko dodaje kremowości i zagęszcza zupę, ale też podkreśla jej smak.


Jak zagęścić zupę ziemniakami?


Ten sposób wymaga nieco zachodu, ale naprawdę warto. Potrzebne są:


ziemniaki (zwykle wystarczą 2-3 sztuki),


mała cebula,


białe wytrawne wino,


odrobina oliwy, sól i pieprz.


Ziemniaki i cebulę trzeba pokroić w plasterki. Na rozgrzaną na patelni oliwę najpierw wrzucić cebulkę, a kiedy się zeszkli, dodać ziemniaki. Smażyć, aż ziemniaki lekko się zaczną rumienić (trzeba uważać, żeby nie przypalić cebuli), doprawić solą i pieprzem. Wtedy należy zacząć podlewać ziemniaki białym winem i dusić do miękkości (wino powinno całkiem odparować). Zwykle trwa to ok. 20 minut.


Tak przygotowane ziemniaki należy dodać do zupy i zmiksować na gładki krem. RADA: w zależności od rodzaju zupy, możesz też dodać do ziemniaków inne przyprawy, np. czosnek albo wędzoną paprykę.


Jakie zupy można zagęścić ziemniakami?


To jeden z najbardziej wszechstronnych sposób zagęszczania i pasuje niemal do każdej kremowej zupy. Możesz zagęścić ziemniakami m.in.:


krem z białych warzyw,


krem z pieczarek lub grzybów leśnych,


krem ze szpinaku,


krem z brokułów,


krem z dyni,


krem z pokrzyw,


krem z marchewki.


Tak przygotowane ziemniaki mogą być też bazą doskonałej kremowej zupy ziemniaczanej – wystarczy dodać je do gotowego bulionu (mięsnego lub warzywnego) i zmiksować na gładko.
Idź do oryginalnego materiału