Zupy kremy to miksowane na gładko zupy, głównie na bazie warzyw, ale nie tylko. Często problemem jest konsystencja: zupa krem powinna być gęsta. Podpowiadamy sposób, który nie tylko dodaje kremowości i zagęszcza zupę, ale też podkreśla jej smak.
Jak zagęścić zupę ziemniakami?
Ten sposób wymaga nieco zachodu, ale naprawdę warto. Potrzebne są:
ziemniaki (zwykle wystarczą 2-3 sztuki),
mała cebula,
białe wytrawne wino,
odrobina oliwy, sól i pieprz.
Ziemniaki i cebulę trzeba pokroić w plasterki. Na rozgrzaną na patelni oliwę najpierw wrzucić cebulkę, a kiedy się zeszkli, dodać ziemniaki. Smażyć, aż ziemniaki lekko się zaczną rumienić (trzeba uważać, żeby nie przypalić cebuli), doprawić solą i pieprzem. Wtedy należy zacząć podlewać ziemniaki białym winem i dusić do miękkości (wino powinno całkiem odparować). Zwykle trwa to ok. 20 minut.
Tak przygotowane ziemniaki należy dodać do zupy i zmiksować na gładki krem. RADA: w zależności od rodzaju zupy, możesz też dodać do ziemniaków inne przyprawy, np. czosnek albo wędzoną paprykę.
Jakie zupy można zagęścić ziemniakami?
To jeden z najbardziej wszechstronnych sposób zagęszczania i pasuje niemal do każdej kremowej zupy. Możesz zagęścić ziemniakami m.in.:
krem z białych warzyw,
krem z pieczarek lub grzybów leśnych,
krem ze szpinaku,
krem z brokułów,
krem z dyni,
krem z pokrzyw,
krem z marchewki.
Tak przygotowane ziemniaki mogą być też bazą doskonałej kremowej zupy ziemniaczanej – wystarczy dodać je do gotowego bulionu (mięsnego lub warzywnego) i zmiksować na gładko.