To najzdrowsze wersje jajecznicy! Trzy pomysły na zdrowe śniadanie

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Jajecznica z awokado Źródło: Shutterstock / Shaiith


Jajecznica to jedno z najpopularniejszych śniadań. Dołóż do niej zdrowe dodatki. Jakie? Wypróbuj nasze trzy pomysły na jajecznicę z dodatkiem zielonych warzyw.


Jeśli lubisz jajecznicę, wykorzystaj to, aby jednocześnie zjeść o poranku solidną porcję zielonych warzyw. I nie mówimy tu o tradycyjnym zielonym szczypiorku.


Jakie zielone warzywa można dodać do jajecznicy?


Przygotowanie jajek w ten sposób nie zajmie ci więcej czasu, niż zwykle. Z czym warto zrobić jajecznicę?


Jak zrobić zdrową jajecznicę?


Zwróć uwagę na to, na czym smażysz jajka i ogranicz dodany tłuszcz do minimum. Najlepiej wykorzystać tu dobrej jakości oliwę. Nie zapominaj o przyprawach. jeżeli lubisz ostrzejsze smaki, koniecznie dodaj pieprz lub chili, nie tylko podkręcą smak śniadania, ale rozgrzeją i wspomogą trawienie. Tradycyjna jajecznica z bekonem, choć wiele osób ją kocha, nie jest szczęśliwym wyborem dla zdrowia. Lepiej stawiać na warzywa lub zdrowsze, niż tłusty boczek, dodatki.


Co można dodać do jajecznicy?


świeże pomidory,


suszone pomidory (tę opcję powinni wypróbować miłośnicy jajecznicy na bekonie, suszone pomidory mają wyrazisty smak a jajka usmażone na pomidorach w oliwie to – zdaniem wielu – jedna z najlepszych wersji jajecznicy),


korową paprykę,


cukinię,


rukolę,


wędzone ryby (np. wędzonego na zimno lub na ciepło łososia).


Część dodatków warto dołożyć (podobnie jak awokado, już po przyrządzeniu samych jajek). To na przykład:


szczypiorek,


kiełki (np. kiełki słonecznika, kiełki jarmużu)


rzeżuchę,


prażone nasiona (np. słonecznika lub dyni).


Czy warto jeść jajka? Eksperci żywieniowi podkreślają, iż kilka jest produktów spożywczych o tak niepowtarzalnym składzie i wartości odżywczej, zatem zaleca się, aby osoby zdrowe, w tym dzieci i młodzież mogli spożywać jedno jajko dziennie.
Idź do oryginalnego materiału