Sałatki jajeczne zwykle ociekają kalorycznym majonezem. My proponujemy, aby dodać do sałatki lekki sos jogurtowy. Sama sałatka ma tylko dwa zdrowe składniki: jajka i awokado.
Jak zrobić sos jogurtowy do jajek?
Sos jogurtowy najlepiej robić z gęstego naturalnego jogurtu. Musi to być jogurt bez dodatku cukru. Możesz przyprawić jogurt tak, jak w naszym przepisie (musztarda, sok z cytryny, sól, pieprz i natka pietruszki w dowolnej ilości), ale nie jest to jedyna możliwość. Do sosu jogurtowego możesz dodać także inne składniki. Może to być:
posiekany drobno koperek,
posiekana świeża mięta,
przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku,
posiekany drobno szczypiorek,
dzikie zioła (np. gwiazdnica i bluszczyk kurdybanek),
starta na drobnych oczkach tarki rzodkiewka.
Do sosu możesz także dodać odrobinę miodu i inne ulubione przyprawy, np. pieprz cayenne czy curry. jeżeli kochasz majonez i nie przejmujesz się kaloriami, możesz także zrobić sos na bazie jogurtu i majonezu, wtedy na pół szklanki jogurtu dodaj łyżkę stołową majonezu (wówczas przyprawiaj solą ostrożnie, bo sam majonez jest już słony).
Jak podawać sałatkę z jajek i awokado?
Sałatka z jajek i awokado to danie bardzo uniwersalne. Możesz ją jeść na co dzień, jako zdrowe i sycące danie dla całej rodziny, ale taka sałatka sprawdzi się także jako danie na przyjęcie – sałatka jajeczna idealnie pasuje na Wielkanoc. Sałatkę możesz jeść w towarzystwie grzanek z pełnoziarnistego, wędzonej ryby czy pieczonych ziemniaków. A możesz ją po prostu położyć na kanapki.