Wiele osób nie wyobraża sobie wypicia herbaty bez posłodzenia jej. Najczęściej słodzimy herbatę czarną, ale wiele osób słodzi także herbaty zielone. Najgorszy wybór dla zdrowia to herbata z cukrem lub syropem na bazie cukru ze sztucznym aromatem owoców.
Co dodać do herbaty zamiast cukru?
Zdrowe alternatywy dla cukru czy syropów istnieją. jeżeli lubisz słodkie herbaty, wykorzystaj np. jeden z popularnych słodzików – może to być np. ksylitol, czyli cukier brzozowy. Świetnie z herbatą komponuje się miód (choć miód zmieni smak herbaty) – herbata z miodem jest idealna przy infekcjach górnych dróg oddechowych.
Jeśli twoja herbata nie musi być bardzo słodka, ale jednak chcesz przełamać jej goryczkę, postaw na dodatki, które nadają potrawom i napojom naturalnej, delikatnej słodyczy. To przyprawy takie jak cynamon i wanilia, ale też suszone owoce.
Ile cukru można jeść dziennie?
Światowa Organizacja Zdrowia ustawiła, iż spożycie cukru należy ograniczyć do 10 proc. ogółu energii, jaką przyswajamy z pokarmem w ciągu dnia. Jak wylicza prof. Longina Kłosiewicz-Latoszek w publikacji na stronach NCEZ-PZH – „przy średnim zapotrzebowaniu kalorycznym dla osoby dorosłej na poziomie 2000 kcal będzie to około 200 kcal czyli 10-12 łyżeczek białego cukru, bo jedna łyżeczka to ok. 20 kcal (5 gramów)”.
Trzeba jednak pamiętać o tym, iż cukru dostarczamy z różnymi produktami. Z badań przeprowadzonych w różnych krajach wynika, iż najbardziej zgubnym źródłem cukru w diecie są napoje słodzone. Jedna puszka słodkiego napoju może zawierać choćby 8 łyżeczek cukru!
Zdrowe dodatki do herbaty
Smak herbaty można wzbogacić na wiele sposobów. Oprócz tych wspomnianych (miód, owoce suszone, cynamon i wanilia) warto stawiać także na te dodatki, które być może nie dodają słodyczy, ale podkręcają smak i same w sobie są cenne dla zdrowia. To m.in:
cytryna (ale też inne cytrusy, np. pomarańcza),
świeże zioła, np. mięta czy melisa,
świeże kwiaty, np. forsycja, kwiaty lipy, fiołki,
suszone kwiaty, np. nagietek, róża, chaber.