To już ostatni dzwonek na zakup karpia na wigilijny stół. Ile w tym roku za świąteczną rybę?

rdc.pl 17 godzin temu
Zdjęcie: Karp na święta (autor: Marcin Bielecki/PAP)


Za kilogram karpia w tym roku płacimy od 35 do 45 zł – w zależności od tego, czy kupujemy rybę w całości, patroszoną, filetowaną, czy porcjowaną w dzwonko.

Ważne, żeby ryba była duża i świeża. Mówi się o tym, iż karp około 1,5 kg jest dobry, nieprawda. Im większa ryba, tym lepsza. Dlatego, iż ma więcej mięsa, jest łatwiejsze do obróbki, ale też oś kości są grubsze – mówi Małgorzata Borkowska z gospodarstwa w Mościbrodach pod Siedlcami.

Karp ma sporo kalorii, ale też wiele wartości odżywczych.

Nie zapominajmy, iż ma też dużo cennych dla nas kwasów omega. Przygotowując karpia na Wigilię, warto sięgnąć po olej lniany – radzi Borkowska.

Świeża ryba będzie mieć błyszczące oczy i gładkie łuski, a skrzela czerwone. Lepiej także kupić rybę już ubitą i wypatroszoną, niż ryzykować i przewozić ją do domu w wiadrze z wodą.

Karp 10 lat temu kosztował 10–12 zł za kilogram.

Spożywanie ryb, takich jak tradycyjny wigilijny karp, to cenny element zdrowej diety. Zawierają one kwasy omega-3 i są źródłem pełnowartościowego białka.

Karp jest rybą chudą i niskokaloryczną. Zalecany jest w prewencji chorób naczyniowo-miażdżycowych, przy cukrzycy, nadciśnieniu, ale również przy chorobach neurologicznych, neuropsychicznych, zapalnych, czy chorobach oczu – mówi dietetyczka z Sosnowieckiego Szpitala Miejskiego Sabina Zajchowska.

Idź do oryginalnego materiału