To genialne danie jednogarnkowe robię z tanich produktów. Pasuje do ziemniaków, ryżu, makaronu, klusek i kasz

zdrowie.wprost.pl 1 miesiąc temu
Zdjęcie: Pałki z kurczaka w sosie Źródło: Shutterstock / Jacek Chabraszewski


Dania jednogarnkowe to dla mnie najlepszy wynalazek na świecie. Dzięki nim oszczędzam czas, pieniądze i energię. Są też dość uniwersalne. Można je łączyć z różnymi dodatkami, by tworzyć smaczne, pożywne posiłki. Poznajcie mój patent na pałki z kurczaka.


Ten, kto wymyślił koncepcję dań jednogarnkowych powinien dostać medal. Te posiłki są pyszne i pożywne. Co więcej, nie wymagają użycia wielu sprzętów kuchennych, dzięki czemu nie trzeba później spędzać długich godzin na zmywaniu i sprzątaniu. Wystarczy połączyć ze sobą kilka składników, by stworzyć niebanalną kompozycję smaków. Możesz śmiało wykorzystać to, co akurat masz pod ręką. Ja często sięgam po pałki z kurczaka (czyli podudzia), bo to smaczne, a zarazem tanie mięso. Moja rodzina je uwielbia.


Jak zrobić danie jednogarnkowe z pałek kurczaka?


Bohaterem tego dania jest nie tylko kurczak, ale również sos, który otacza mięso. Dip ma aksamitną konsystencję i wyborny smak. Powstaje na bazie taniego i łatwo dostępnego produktu – pieczarek. Pamiętajcie jednak, iż nie musicie wiernie odtwarzać poniższego przepisu. Możecie go modyfikować zgodnie z osobistymi potrzebami i preferencjami. Nic nie stoi na przeszkodzie, by stworzyć inny sos, na przykład śmietanowy, koperkowy czy kurkowy. Wszystko zależy od tego, co akurat macie pod ręką i jakie produkty lubcie najbardziej.
Idź do oryginalnego materiału