To był śniadaniowy hit PRL-u. Tę pyszną zupę z kluseczkami robię gwałtownie z 4 prostych składników

zdrowie.wprost.pl 2 miesięcy temu
Zdjęcie: Zupa mleczna Źródło:GI Bartosz Luczak / Getty Images


Pamiętacie, co jadało się na śniadanie w czasach PRL-u? Obowiązkowym punktem porannego menu była zupa mleczna z kluseczkami własnej roboty. Wracam do niej z przyjemnością. Jest pyszna, pożywna, a zarazem banalnie prosta w przygotowaniu.


W czasach PRL-u dostęp do większości artykułów spożywczych był mocno ograniczony. Na sklepowych półkach gościł głównie ocet. Gospodynie wspinały się na wyżyny kulinarnej kreatywności, by zapewnić rodzinie pożywny posiłek. Doskonale wywiązywały się z tego zadania. W kilka minut potrafiły wyczarować coś pysznego. Zupa mleczna jest tego najlepszym przykładem. Powstaje z paru prostych składników, a jednak zachwyca smakiem. Zobaczcie, jak ją przyrządzić.


Jak zrobić zupę mleczną z czasów PRL-u?


Do przygotowania tej zupy mlecznej potrzebujecie tylko 4 składników – jajka, mleka, mąki pszennej oraz przypraw. Przyda się sól lub cukier. Pierwszy z wymienionych dodatków pozwoli wam stworzyć wytrawną wersję śniadaniowego przysmaku, a drugi – jego słodką odsłonę.
Idź do oryginalnego materiału