Tiramisu z zieloną herbatą. Wypróbuj przepis na pyszny deser włoskiego szefa kuchni!

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Tiramisu verde Źródło: arch. prywatne


Tiramisu to jeden z najbardziej znanych włoskich deserów, uwielbiany przez wszystkich. Jest lekki i puszysty, dosłownie rozpływa się w ustach. Klasyczne tiramisu przygotowuje się z dodatkiem mocnej czarnej kawy. Włoski szef kuchni Anuelo Serra proponuje zastąpić ją zieloną herbatą.


„Zielone tiramisu to deser dla prawdziwych smakoszy. Jest delikatniejszy w smaku, bardziej wyrafinowany niż ten klasyczny z dodatkiem espresso. A co najważniejsze, korzystnie wpływa na trawienie, dzięki zawartości zielonej herbaty” – tłumaczy Anuelo Serra, szef kuchni i ekspert kulinarny.


Do przygotowania tego rodzaju tiramisu z potrzebne są dobrej jakości podłużne biszkopty, ser mascarpone, jajka, cukier, migdały oraz mała filiżanka mocnej zielonej herbaty.


„Można podawać go w pucharkach lub w prostokątnym naczyniu. Po zastygnięciu kroi się go na porcje i nakłada na talerzyki" – wskazuje szef kuchni.


Składniki na tiramisu powinny być oryginalne


„Tiramisu to deser na bazie sera mascarpone i nie powinno się go zastępować innym serem” – uważa szef kuchni Anuelo Serra. Ma biały kolor, a konsystencją przypomina nieco bitą śmietanę. Produkowany jest we Włoszech od wieków w regionie Lombardii. Powstaje z krowiego mleka, a zawartość tłuszczu wynosi 75 proc., kilka mniej niż w maśle. Łagodny smak serka mascarpone powoduje, iż wykorzystywany jest jako baza do sosów i doskonale nadaje się do deserów.


Przepis na tiramisu z zielonej herbaty


Do przygotowania tiramisu potrzebne są następujące składniki:


200 ml zaparzonej mocnej zielonej herbaty,


2 jajka + 2 żółtka,


70 g cukru pudru,


500 g serka mascarpone,


300 g podłużnych biszkoptów,


ok. 3 łyżek posiekanych migdałów.


Jak przygotować tiramisu z zieloną herbatą zamiast kawy?


Zaparz zieloną herbatę i ostudź ją.


Jajka włóż do zlewu i przelej gorącą wodą.


Oddziel żółtka od białek.


Cztery żółtka ubij z cukrem pudrem na puszysty i jasny krem (ok. 7 minut) – najlepiej początkowo ubijać na parze (w metalowej misce zawieszonej na garnku z parującą wodą), a gdy żółtka będą już ciepłe, odstawić z pary i dalej ubijać.


Następnie dodawać porcjami (po 3 łyżki) serek mascarpone, ale już w krótszych odstępach czasu. Cały czas ubijając, aż krem będzie gęsty i jednolity.


W oddzielnej misce ubij dwa białka na idealnie sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Połącz ją z kremem z żółtek i serkiem mascarpone, delikatnie mieszając łyżką.


Połowę biszkoptów na moment zanurzaj w herbacie i układaj w prostokątnym naczyniu np. żaroodpornym lub szklanym (ok. 20 x 22 cm) lub w pojedynczych naczynkach. Posyp cienką warstwą siekanych migdałów.


Wyłóż połowę kremu i przykryj kolejną warstwą nasączonych biszkoptów. Znów oprósz migdałami. Posmaruj resztą kremu, posyp migdałami i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny lub na całą noc.
Idź do oryginalnego materiału