Tiramisu

3mamcukier.pl 2 lat temu

Klasyka we włoskim wydaniu – tiramisu. Przepis żony byłego ambasadora włoch w Polsce, z pochodzenia polki Anny Horster De Walassy (przepis z 1999 roku). Porcja 95 g ma 3,5 wymiennika, w tym niecałe 2 WBT i ok. 1,5 WW.

Tiramisu
Drukuj
Składniki
  • 5 jajek
  • 45 g cukru pudru (zmieliłam cukier trzcinowy nierafinowany)
  • 500 g sera maskarpone
  • 180 g biszkoptów (podłużnych)
  • 222 g espresso
  • 5 g (1 łyżka) kakao
Przygotowanie
  1. Utrzeć mikserem 5 zółtek z cukrem pudrem. Dodać ser mascarpone i miksować razem do uzyskania jednolitej masy. W osobnym naczyniu ubić na sztywno pianę z 5 białek i delikatnie wymieszać ją z uprzednio przygotowaną masą serową.
  2. Zaparzyć kawę i ustudzić (w oryginalnym przepisie użyty jest likier Amaretto w proporcjach 50/50 z kawą). Przygotować płaskie przezroczste naczynie. Jego dno dokłądnie wyłożyć biszkoptami delikatnie namoczonymi w kawie. Posmarować biszkopty połową masy serowej. W ten sam sposób ułożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów i przykryć je resztą kremu.
  3. Calość delikatnie posypać przesianym przez sitko kakao.
  4. Deser wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny (najlepiej na noc).
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 266 kcal Białka: 5.8 g Tłuszcze: 19.6 g Cukry: 16.5 g Wymienniki: 3.6 WW: 1.6 WBT: 2.0
3.5.3251

Powiem szczerze, iż próbowałam tego deseru w wielu restauracjach, ale rzadko który może się równać z tym przepisem.

Smacznego

Idź do oryginalnego materiału