Teraz jest najtańsza i najzdrowsza. Idealna dla odchudzających się i chcących dbać o serce

zdrowie.interia.pl 4 tygodni temu
Zdjęcie: INTERIA.PL


Doskonale smakuje prosto z grilla, jest rewelacyjna w formie makaronu. Przygotowujemy z niej placki, zupy i kremy, a choćby ciasta. Cukinia to niezwykle wszechstronne warzywo, proste w przygotowaniu, a przede wszystkim bardzo zdrowe. Trwa sezon, więc kiedy, jak nie teraz, korzystać z tego, co ma do zaoferowania? A ma wiele. Przedstawiamy pięć powodów, by jeść cukinię.


Cukinia - co to za warzywo?


Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, podobnie jak arbuz czy ogórek. Jest jednym z najważniejszych warzyw w zachodniej i południowej Europie. Uważa się, iż pochodzi z Włoch. Choć można ją kupić w sklepach przez cały rok, najtańsza, a zarazem najlepsza, jeżeli chodzi o zawartość cennych substancji odżywczych, witamin i minerałów, jest w sezonie, który rozpoczyna się w sierpniu i trwa do końca lata. Niech rządzi więc teraz na talerzu. Można ją wykorzystać na wiele sposobów - ma łagodny, niedominujący smak, który sprawdzi się w połączeniu z wieloma różnymi składnikami.Reklama


Cukinię można smażyć, piec, gotować czy grillować. Doskonale nadaje się jako dodatek do makaronu, ale z niej samej też można zrobić makaron. Zamiast placków ziemniaczanych niektórzy serwują placki z cukinii, inni wykorzystują ją w wypiekach - i to także tych słodkich. Cukinia to też oczywiście zupy i kremy, wszelkiego rodzaju mięsne i warzywne zapiekanki. Każdy znajdzie dla siebie wersję, w której cukinia będzie smakowała mu najlepiej.


Jest dobry powód, a adekwatnie kilka powodów, by sięgać po cukinię. Sprawdźmy, jak jedzenie cukinii wpływa na organizm.


Cukinia źródłem witamin i minerałów


Spożywając cukinię, dostarczamy sobie cennych witamin i minerałów. Cukinia to m.in. źródło witaminy C, witamin z grupy B, beta-karotenu, a także wapnia, fosforu, żelaza czy magnezu. Na uwagę zasługuje duża zawartość potasu - 100 g cukinii to choćby 250 mg tego składnika. Cukinia to znikome ilości białka, tłuszczu i węglowodanów.


Jedno z najmniej kalorycznych warzyw


Cukinia stanowi idealne warzywo dla osób odchudzających się i dbających o sylwetkę. Jest warzywem niskokalorycznym (jest jednym z najmniej kalorycznych warzyw). 100 g cukinii to ok. 16 kcal. W prawie 90 proc. składa się z wody, co korzystnie wpływa na nawodnienie organizmu. Wykazuje pozytywny wpływ na przemianę materii. Do tego jest lekkostrawna, więc nie obciąża układu pokarmowego. Ma niski indeks glikemiczny (IG=15), co oznacza, iż jej spożycie nie powoduje gwałtownego i dużego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Wybieranie produktów o niskim indeksie glikemicznym jest szczególnie ważne w przypadku osób z cukrzycą, osób z insulinoopornością, a także nadwagą i otyłością.


Cukinia pomoże w walce z wolnymi rodnikami


Cukinia jest źródłem różnych grup polifenoli, które pełnią w organizmie bardzo istotną rolę. Są antyoksydantami, dzięki czemu mają m.in. działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe i hipotensyjne. Cukinia jest też źródłem witaminy C, która jest silnym przeciwutleniaczem. W badaniach ekstrakty z cukinii wykazywały zdolność do neutralizowania wolnych rodników tlenowych. Dzięki temu mogą przyczyniać się do zmniejszenia nasilenia stresu oksydacyjnego oraz stanów zapalnych w organizmie. Ekstrakty z cukinii, jak pokazują badania, mogą również sprzyjać zahamowaniu wzrostu bakterii i grzybów.


Cukinia jest dobra dla serca


Jak już wspomnieliśmy, cukinia jest bogata w potas. To istotny pierwiastek, który jest odpowiedzialny za prawidłową pracę mięśnia sercowego oraz regulację ciśnienia tętniczego krwi. Jest także niezbędny do utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej. W cukinii znajdziemy również błonnik, który bierze udział w metabolizowaniu tłuszczów, co chroni przed odkładaniem się cholesterolu na ścianach tętnic.


Cukinia dla zdrowia oczu


W cukinii znajdziemy też luteinę i zeaksantynę - składniki ważne dla zdrowia oczu. Dieta obfitująca w luteinę i zeaksantynę, a także inne karotenoidy oraz witaminy E i C, a także cynk, działa prewencyjnie na zapadalność i przebieg kliniczny choroby oczu znanej jako AMD, czyli zwyrodnienie plamki żółtej. To choroba, która uszkadza plamkę żółtą siatkówki oka - miejsce, gdzie powstaje najbardziej precyzyjne, ostre widzenie.


Takiej cukinii nie jedz


Cukinię można jeść także na surowo, ale uwaga - jeżeli ma gorzki smak, może to być znak, iż doszło do skumulowania kukurbitacyny, która występuje w warzywach dyniowatych. Spożycie nadmiernej ilości może wiele wywołać m.in. wzdęcia, biegunkę czy bóle brzucha.
CZYTAJ TAKŻE:
Idź do oryginalnego materiału