Biała kapusta często gości na polskich stołach. Jest wykorzystywana do przygotowania bigosu, zup, krokietów, pierogów czy gołąbków. Świetnie sprawdza się też jako dodatek do ziemniaków, kaszy czy ryżu. Duszona z marchewką i cebulą smakuje wybornie. Warzywo znajduje w kuchni bardzo szerokie zastosowanie. Rzadko robi się z niego jednak sok. A szkoda. Ma on bowiem wiele cennych adekwatności.
Jak zrobić sok z białej kapusty?
Zrobienie soku z białej kapusty jest bardzo proste. Możesz wykorzystać samo warzywo lub połączyć je z innymi składnikami, na przykład jabłkiem, sokiem z cytryny czy selerem. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji i potrzeb. Napój najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by przelać go do butelek i zapasteryzować „na sucho” (w piekarniku) bądź „na mokro” (w garnku wypełnionym wodą).