Ten prosty napar może pomóc w trawieniu. Pozbędziesz się wzdęć i nieprzyjemnych wiatrów

zdrowie.interia.pl 5 dni temu
Zdjęcie: INTERIA.PL


Kolendra siewna od wieków ceniona jest nie tylko za swój charakterystyczny aromat, ale także za swoje adekwatności zdrowotne. Choć dla wielu osób to po prostu przyprawa to kolendra kryje w sobie znacznie więcej niż intensywny smak. Jedną z najważniejszych jej zalet jest wpływ na układ pokarmowy, kolendra skutecznie pobudza wydzielanie soku żołądkowego, wspierając trawienie i łagodząc dolegliwości żołądkowe. Jak prosto przyrządzić z niej napar?


Kolendra - co to za roślina?


Kolendra to roślina jednoroczna z rodziny selerowatych (Apiaceae), znana pod nazwą kolendra siewna (Coriandrum sativum). Pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego i Azji Zachodniej, ale dziś jest uprawiana na całym świecie. W kuchni iziołolecznictwie wykorzystuje się zarówno świeże liście, jak i nasiona (które są tak naprawdę suszonymi owocami rośliny).


Kolendra - wartości odżywcze


Surowcem zielarskim jest owoc kolendry. Zawierają one w odmianach gruboowocowych od 0,2-0,6 proc. olejku eterycznego, w odmianach drobnoowocowych - do 1,5 proc. Olejku. Ponadto owoc kolendry zawiera:Reklama


kumarynę m.in. umbelliferon i skopoletynę,związki białkowe,flawonoidy,fitostreole,kwasy organiczne,garbniki,witaminę C,sole mineralne.


Kolendra - działanie lecznicze


Podstawową substancją czynną owoców jest zawarty w olejku eterycznym linalol, który działa rozkurczająco na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego dróg żółciowych.
Preparaty z kolendry mają adekwatności żółciopędne.Kolendra pobudza wydzielanie soku żołądkowego i ułatwia trawienie.We współczesnym ziołolecznictwie owoce kolendry stosuje się głównie jako składnik preparatów i mieszanek ziołowych w chorobach przewodu pokarmowego, a przede wszystkim w zmniejszonym wydzielaniu soku żołądkowego, czy w stanach skurczowych jelit, bólach brzucha.Zewnętrznie stosuje się olejek kolendrowy w preparatach do płukania jamy ustnej i gardła oraz do okładów na trudno gojące się rany i oparzenia.


Zastosowanie kolendry w kuchni


Intensywny smak kolendry sprawiają, iż nie każdemu daniu będzie odpowiadać, jednak warto sięgać po nią zwłaszcza w zupach i sałatkach z ostrzejszymi dodatkami. Świetnie komponuje się z potrawami z ryb i mięsa, a także stanowi niezastąpiony akcent w kuchni azjatyckiej, idealnie pasuje do curry, ramenu czy sajgonek.
Liście kolendry są wyjątkowo delikatne i podatne na więdniecie, dlatego najczęściej można je kupić świeże w doniczkach lub jako suszone liście. Podczas procesu suszenia, zielone elementy kolendry tracą w dużej mierze swój charakterystyczny intensywny smak i aromat. Lepszym rozwiązaniem jest mrożenie liści kolendry w szczelnym pojemniku.


Napar z kolendry na trawienie


Dzięki swoim adekwatnościom moczopędnym oraz przeciwzapalnym, napar z kolendry może być cennym wsparciem w łagodzeniu dolegliwości żołądkowych i jelitowych. Pomaga w redukcji wzdęć, wspomaga trawienie i działa kojąco na układ pokarmowy.
Regularne spożywanie naparu z kolendry może przynieść ulgę w przypadku migren, zmęczenia, niestrawności, nudności, wymiotów czy skurczów. Dzięki adekwatnościom oczyszczającym może wspomagać detoksykację wątroby i pęcherzyka żółciowego, szczególnie po przejedzeniu.
Prosty przepis na napar z kolendry:
1 łyżeczkę rozgniecionych owoców kolendry zalać szklanką wrzącej wody i pozostawić pod przykryciem na 15 minut. Przecedzić. Pić po pół szklanki 2-3 razy dziennie jako środek regulujący trawienie i zwiększający wydzielanie soku żołądkowego.


Kolendra - przeciwwskazania


Na kolendrę powinny uważać osoby, które mają alergię na samą roślinę lub na jej składnik linalol. Ostrożność powinny także zachować osoby stosujące leki, mogące wchodzić w interakcję z kolendrą, w tym m.in. leki stosowane przy nadciśnieniu.
Źródło: Mateusz Emanuel Senderski: Prawie wszystko o ziołach i ziołolecznictwie
CZYTAJ TEŻ:
Idź do oryginalnego materiału