Ten placek z kruszonką to hit w moim domu. Robię go z sezonowymi owocami

zdrowie.wprost.pl 3 miesięcy temu
Zdjęcie: Placek z kruszonką i owocami Źródło: kaboompics


Mój placek z kruszonką skrywa w sobie najlepsze smaki lata. W dodatku jest bardzo prosty do zrobienia. Nie wymaga dużego doświadczenia w kuchni i wychodzi za każdym razem. Poznajcie przepis.


Lody to niejedyne desery, jakie latem królują w mojej kuchni. Równie chętnie sięgam po przepisy na ciasta z sezonowymi owocami. Doskonale pasują do porannej lub popołudniowej kawy. Mają więcej wartości odżywczych niż słodkości sprzedawane w sklepach. Nie zawierają sztucznych barwników, wzmacniaczy smaku i innych ulepszaczy. Ostatnio postanowiłam zaserwować bliskim placek z kruszonką i sezonowymi przysmakami. Postawiłam na śliwki. Wczesne odmiany tych owoców można spotkać już w lipcu.


Jak zrobić placek z kruszonką i śliwkami?


Bazą tego placka z kruszonką jest mąka pszenna, ale możecie z powodzeniem wykorzystać również inne warianty, na przykład mąkę owsianą. Bez trudu dostaniecie ją w każdym większym sklepie spożywczym lub supermarkecie. Bardzo ważnym etapem przygotowywania ciasta jest ubijanie jajek z cukrem. Masa musi mieć jasny kolor. Powinna przypominać puch. Możecie dodać do niej skórkę otartą z pomarańczy, ekstrakt waniliowy lub odrobinę likieru pomarańczowego. Dzięki temu nabierze wyjątkowego aromatu. Nie jest to jednak obowiązkowy krok.
Idź do oryginalnego materiału