Lody to niejedyne desery, jakie latem królują w mojej kuchni. Równie chętnie sięgam po przepisy na ciasta z sezonowymi owocami. Doskonale pasują do porannej lub popołudniowej kawy. Mają więcej wartości odżywczych niż słodkości sprzedawane w sklepach. Nie zawierają sztucznych barwników, wzmacniaczy smaku i innych ulepszaczy. Ostatnio postanowiłam zaserwować bliskim placek z kruszonką i sezonowymi przysmakami. Postawiłam na śliwki. Wczesne odmiany tych owoców można spotkać już w lipcu.
Jak zrobić placek z kruszonką i śliwkami?
Bazą tego placka z kruszonką jest mąka pszenna, ale możecie z powodzeniem wykorzystać również inne warianty, na przykład mąkę owsianą. Bez trudu dostaniecie ją w każdym większym sklepie spożywczym lub supermarkecie. Bardzo ważnym etapem przygotowywania ciasta jest ubijanie jajek z cukrem. Masa musi mieć jasny kolor. Powinna przypominać puch. Możecie dodać do niej skórkę otartą z pomarańczy, ekstrakt waniliowy lub odrobinę likieru pomarańczowego. Dzięki temu nabierze wyjątkowego aromatu. Nie jest to jednak obowiązkowy krok.