Ten patent sprawia, iż placki ziemniaczane robię znacznie szybciej. Podpatrzyłam go u znajomego

zdrowie.wprost.pl 4 miesięcy temu
Zdjęcie: Placki ziemniaczane Źródło: Shutterstock / Shebeko


Rezygnujesz z placków ziemniaczanych, bo długo się je robi? Mam dla ciebie nie lada gratkę w postaci przepisu, z którym zrobisz je o wiele sprawniej. Już nie wrócisz do klasycznych wersji.


Placki ziemniaczane są daniem, które do niedawna gościło na moim talerzu bardzo rzadko. Powodem nie były jednak moje obawy, iż od zjedzenia utyję. Po prostu na samą myśl o ścieraniu ziemniaków na tarce, odsączaniu ich z wody, krojeniu cebuli i staniu przy kuchni, by to wszystko jeszcze usmażyć, czułam się zmęczona. Kiedy więc przyjaciel wyjawił mi, iż wie, jak uprościć przygotowanie dania, musiałam spróbować. Nie sądziłam, iż mi wyjdzie, ale posłuchałam jego rady i skorzystałam z blendera.


Jak gwałtownie zrobić placki ziemniaczane?


Zaprzęgnięcie blendera do pracy przy najbardziej żmudnym etapie przygotowania placków ziemniaczanych to fantastyczny pomysł. Obrane i umyte warzywa wystarczy wtedy jedynie rozdrobnić. Ja zrobiłam to od razu z cebulką, więc o płaczu przy jej krojeniu też nie było mowy. Na koniec już musiałam tylko odcedzić wodę, dodać mąkę, jajka i przyprawy i usmażyć danie z ziemniaków. Kolega mówił, iż czasem piecze placki w piekarniku, ale na to novum jeszcze chyba nie jestem gotowa.
Idź do oryginalnego materiału