Ten pasztet od dietetyczki jest tak smaczny, iż mogę go jeść non stop. Zrobienie zajmuje chwilę

zdrowie.wprost.pl 1 miesiąc temu
Zdjęcie: Pasztet z cukinii Źródło: Shutterstock / thepiwko


Dietetyczka znajomej poleciła jej pasztet z cukinii do kanapek. Zostałam nim poczęstowana i od razu poprosiłam o przepis. Teraz to mój ulubiony patent na pyszny dodatek do pieczywa.


Pasztet z cukinii i marchewki to ostatnio mój ulubiony dodatek do pieczywa. Odkryłam go, gdy szukałam pomysłu na wykorzystanie cukinii z tegorocznych zbiorów, które były wyjątkowo obfite. Koleżanka podzieliła się ze mną prostym przepisem. Dostała go od dietetyczki.


Dlaczego warto wybrać pasztet z cukinii?


Warzywny pasztet jest niskokaloryczny — zdecydowanie lżejszy niż mięsne odpowiedniki. Zawiera niewielkie ilości tłuszczu, a jednocześnie – dzięki dodatkowi kaszy manny – dostarcza dość energii, by nasycić. Sytość pomoże osiągnąć też zawarty w warzywach błonnik.


W pasztecie z cukinii znajdziemy też witaminy z grupy B, witaminy C i K oraz przekształcany w witaminę A beta-karoten. Wyrób dostarczy również cennych dla organizmu pierwiastków m.in. potasu, magnezu i fosforu. Nic tylko się skusić i przygotować, bo na pieczywie smakuje obłędnie.


Jak zrobić pasztet z cukinii?


Przyrządzenie znakomitego pasztetu od dietetyczki nie będzie skomplikowane. Wystarczy rozdrobnić warzywa, doprawić je odpowiednio i połączyć z suchą kaszą oraz oliwa z oliwek i jajkami. Po upieczeniu będzie jak marzenie.
Idź do oryginalnego materiału