Ten napój smakuje lepiej niż niejedna kawa, a powstaje z odpadków. Pobudza i usprawnia trawienie

zdrowie.wprost.pl 2 miesięcy temu
Zdjęcie: Cascara w dzbanku Źródło: nhattienphoto / Getty Images


Cascara cieszy się dużą popularnością w Etiopii i krajach Ameryki Południowej. Budzi również coraz większe zainteresowanie w Europie, w tym w Polsce. Swoją sławę zawdzięcza cennym adekwatnościom. Aż trudno uwierzyć, iż powstaje z odpadków


Cascara to napar przyrządzany ze skórek nasion kawowca, które są poddawane suszeniu. Napar nie przypomina jednak w smaku „małej czarnej”. Wiele osób twierdzi, iż jest znacznie lepszy. Łączy bowiem w sobie mnóstwo różnych nut smakowych. Można w nim wyczuć rozmaite owoce, na przykład wiśnię, śliwkę, jabłka, morele oraz czerwone porzeczki. W smaku jest więc bardziej podobny do napoju wieloowocowego niż kawy. Jednocześnie zachowuje jej cenne adekwatności. Dodaje energii, pobudza i usprawnia trawienie. A to dopiero początek długiej listy zalet, jakimi może pochwalić się cascara.


Jak parzyć cascarę?


Przygotowanie cascary nie wymaga żadnego specjalnego sprzętu. Wystarczy zaopatrzyć się w zwykły zaparzacz do herbaty. jeżeli nie masz go pod ręką, nic straconego. Zalej suszone skórki kawowca gorącą wodą, a potem przecedź gotowy napój przez sitko. Jedną porcję suszu możesz przyrządzać dwukrotnie. Napar nie straci przez to swoich adekwatności. Będzie mieć jedynie mniej intensywny smak. jeżeli chcesz możesz dodać do cascary ulubione przyprawy, na przykład cynamon, kardamon, goździki czy imbir.
Idź do oryginalnego materiału