Mango lassi to napój pochodzący z Indii. gwałtownie zyskał jednak popularność na całym świecie, również w Polsce. Zresztą trudno się temu dziwić, biorąc pod uwagę wszystkie jego zalety. A jest ich naprawdę sporo. Mikstura doskonale orzeźwia i gasi pragnienie. W dodatku pozytywnie wpływa na układ trawienny i świetnie smakuje. Jej przygotowanie nie wymaga wykwintnych składników ani dużego doświadczenia. Wystarczy blender i parę łatwo dostępnych produktów, które można dostać w każdym sklepie spożywczym lub supermarkecie.
Jak zrobić mango lassi?
Receptura jest banalnie prosta. Wystarczy połączyć mango z jogurtem i przyprawami. jeżeli chcesz, by napój był bardziej sycący możesz dodać do niego garść płatków owsianych. Nic nie stoi też na przeszkodzie, by zamienić jogurt na kefir lub maślankę. Zachęcam cię również do eksperymentowania z dodatkami. Smak mikstury świetnie wzbogaci nie tylko kardamon, ale również cynamon i kurkuma. Co więcej, te składniki podkręcą metabolizm i przyspieszą usuwanie toksyn z organizmu. To dobra informacja dla osób, które walczą z nadprogramowymi kilogramami i chcą zadbać o swoją sylwetkę.