Ten miks to mój sposób na szybkie śniadanie. Robię go w 15 minut i zabieram ze sobą do pracy

zdrowie.wprost.pl 2 miesięcy temu
Zdjęcie: Granola Źródło: Pixabay / alvoi


Szukasz pomysłu na szybkie śniadanie, po którym nie trzeba będzie zmywać wielu naczyń i sprzątać całej kuchni? Mam dla ciebie świetny patent z granolą w roli głównej. Zrobisz ją w kwadrans i wykorzystasz na wiele różnych sposobów.


Granola to nic innego jak połączenie orzechów i płatków owsianych. Jest prosta w przygotowaniu, pyszna, a w dodatku zdrowa. Dostarcza organizmowi wielu cennych składników odżywczych, między innymi błonnika i białka, które odpowiadają za przedłużenie uczucie sytości po posiłku oraz usprawnianie pracy jelit. Zawiera też zdrowe kwasy tłuszczowe, cynk, żelazo i fosfor. Dlatego to świetny wybór na śniadanie i nie tylko. Możesz kupić gotową granolę w sklepie, ale zapewniam, iż ta przyszykowana w domu nie ma sobie równych.


Jak zrobić domową granolę na szybkie śniadanie?


Recepta jest prosta. Nie musisz niczego gotować ani choćby włączać piekarnika. Wystarczy, iż sięgniesz po zwykłą patelnię.


Przepis: Domowa granola z czekoladąMożesz wykorzystać ją na wiele różnych sposobów. Koniecznie wypróbuj przepis.KategoriaDodatekRodzaj kuchniWegetariańskaCzas przygotowania15 min.Liczba porcji10Składniki500 g górskich płatków owsianych150 g orzechów150 g gorzkiej czekolady4 łyżki płynnego miodu15 gramów łuskanych pestek dynipół łyżeczki ciemnego kakaoszczypta chiliSposób przygotowaniaSzykowanie składnikówPosiekaj orzechy i czekoladę na kawałki. Nie krój ich zbyt drobno. Możesz wykorzystać dowolną mieszankę orzechów (na przykład laskowych i włoskich).Robienie granoliWrzuć płatki owsiane na suchą patelnię i podprażaj je, dopóki się nie zarumieni. Gdy nabiorą złotego koloru, dodaj czekoladę i orzechy. Po chwili dorzuć pozostałe składniki. Na koniec dolej miód. Wymieszaj całość i zdejmij patelnię z palnika.


Co jeszcze można dodać do granoli?


Połączenie orzechów, czekolady, pestek dyni i przypraw to jedna z najprostszych wersji granoli. Możesz śmiało modyfikować powyższy przepis i wzbogacać go o różne inne składniki. Dobrze sprawdzą się między innymi suszone owoce, pestki słonecznika czy migdały. Warto też sięgnąć po nasiona chia i różne przyprawy, Na przykład cynamon lub kardamon. Te dodatki jeszcze bardziej podkręcą trawienie i przyspieszą usuwanie toksyn z organizmu.


Jak wykorzystać domową granolę?


Domowa granola z czekoladą to świetny dodatek do porannej owsianki. Możesz też wykorzystać znacznie prostszy przepis na szybkie śniadanie i po prostu wymieszać ją z jogurtem naturalnym, kefirem lub maślanką. Ten miks zdrowych składników świetnie sprawdza się również jako pomysł na szybki lunch. Przełóż granolę do lunchboxa, spakuj jogurt i kilka sezonowych owoców, na przykład malin czy borówek. Dzięki tym składnikom w kilka sekund wyczarujesz pyszny i sycący posiłek, który doda ci energii podczas pracy, wykładów na uczelni albo szkolnych zajęć. Pamiętaj tylko, by wymieszać jogurt z granolą bezpośrednio przed podaniem. W przeciwnym razie gwałtownie zmięknie i zrobi się niesmaczna.
Idź do oryginalnego materiału