Ten fermentowany napój przyjemnie orzeźwia, ale bywa niebezpieczny. Eksperci ostrzegają

zdrowie.wprost.pl 5 miesięcy temu
Zdjęcie: Szklanka z napojem kombucha Źródło: Unsplash / Dannie Sorum


Latem kombucha smakuje znakomicie. Dobrze przyrządzona jest też korzystna dla zdrowia. Eksperci ostrzegają jednak przed domowymi wersjami napoju. Ich skład może budzić pewne wątpliwości.


Picie kombuchy może przynieść nam sporo korzyści. Napój pomoże też z pewnością ugasić pragnienie w upalny dzień. Nim jednak się na niego skusimy, warto lepiej zapoznać się z tym produktem i potencjalnymi konsekwencjami jego spożycia.


Czym jest kombucha i jakie ma adekwatności?


Kombucha to fermentowany napój herbaciany, który cieszy się znaczną popularnością. Występuje w wielu wariantach smakowych, zwykle owocowych lub kwiatowych. Kombucha jest też delikatnie musująca, więc latem może stanowić znakomitą alternatywę dla słodzonych gazowanych produktów tak licznie dostępnych na sklepowych półkach.


W przeciwieństwie do nich — często drogich, barwionych i bogatych w niesprzyjające zdrowiu dodatki — kombucha wykazuje szereg pozytywnych działań. Najistotniejsze jest wspomaganie trawienia. W przyrządzonym z udziałem grzybka scooba napoju znajdziemy probiotyki, czyli żywe bakterie jelitowe, które zadbają o dobrą kondycję naszego układu pokarmowego.


Kombucha obfituje także kwasy organiczne i antyoksydanty, które wspierają nasz organizm w usuwaniu szkodliwych substancji. Przeciwutleniacze wykazują również działanie przeciwnowotworowe i zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się skóry. Oprócz tego kombucha dodaje energii i odsuwa w czasie uczucie zmęczenia. Wydaje się więc, iż to napój idealny na męczące nas latem upały. Niestety mimo licznych plusów picie tego kombuchy nie zawsze jest wskazane.


Przeciwwskazania do spożycia kombuchy


Kombucha jest napojem fermentowanym. Może więc zawierać pewne ilości alkoholu. Dotyczy to przede wszystkim wyrobów domowych. Takiego napoju nie powinny więc spożywać dzieci, kobiety w ciąży, matki karmiące i osoby, które przyjmują leki mogące wchodzić w interakcje z etanolem i innymi związkami obecnymi w kombuchy.


Nawet jeżeli nie zaliczamy się do żadnej z wyżej wymienionych grup, warto mieć na uwadze, iż przygotowana w domu fermentowana herbata może mieć inne parametry niż kupiona w sklepie. Istnieje ryzyko zanieczyszczenia napoju bakteriami i przed spożyciem napoju zawsze należy sprawdzić jego smak i zapach. Kwaśny czy drożdżowy posmak lub obecność charakterystycznego zapachu pleśni powinny nas zaalarmować i skłonić do wylania płynu.


Nim zabierzemy się za samodzielnie sporządzanie fermentowanego napoju herbacianego, dobrze jest spróbować dostępnych na rynku produktów. Pozwoli nam to przekonać się, czy w ogóle taki napój trafia w nasz gust. Ułatwi też wychwycenie ewentualnych niepożądanych smaków i zapachów w domowej wersji kombuchy.
Idź do oryginalnego materiału