Cytrusy są nieodłączną częścią zdrowej diety. Zawierają witaminę C, błonnik i przeciwutleniacze, które są najważniejsze dla dobrej kondycji organizmu. Nie wszystkie one jednak cieszą się w naszym kraju taką samą popularnością.
O ile kwaśne cytryny i limonki często trafiają do napojów, a gorzki grejpfrut jest chętnie jest przez osoby pragnące zrzucić zbędne kilogramy, o tyle gigantyczne słodkie pomelo ma już o wiele mniejsze grono zwolenników. To błąd, bo to właśnie ono jest prawdziwą bombą witaminową, którą warto spożywać regularnie.
Jakie są adekwatności pomelo i ile ma kalorii? To najzdrowszy cytrus, a Polacy go nie lubią
Pomelo (określane także jako olbrzymia pomarańcza, biała cytryna i pulmetto) jest największym cytrusem, który zachwyca swoimi zdrowotnymi adekwatnościami. Uprawiany jest w Malezji, Tajlandii, Chinach oraz Indiach, gdzie porasta wysokie, kilkusetmetrowe drzewa.
Pomelo można coraz częściej znaleźć w sklepach na dziale z owocami. W Polsce nie cieszy się ono jednak taką popularnością jak cytryna, limonka czy grejpfrut mimo iż smakuje jak ich połączenie i wpływa korzystnie na organizm.
Pomelo ma tylko 38-42 kcal w 100 g, co czyni go niskokalorycznym produktem, a jego indeks glikemiczny wynosi 30-42 (w zależności od odmiany), co czyni go bezpiecznym dla osób, starających się dbać o swoją wagę i poziom cukru we krwi.
Pomelo to najzdrowszy cytrus. Znajdziesz w nim bowiem więcej witaminy C od cytryny, a także m.in.: potas, wapń, magnez, witaminę A, B1, B2, B6, kwas foliowy czy błonnik.
Może cię zainteresować: Ten owoc wzmacnia odporność jak plaster. Polacy jeszcze go nie znają
Na co warto jeść pomelo? Na odporność, odchudzanie i problemy z trawieniem
Spożywanie pomelo pozytywnie wpływa na odporność (zwłaszcza zimą) i może przyspieszać proces odchudzania (jako niskokaloryczny produkt), jednak to dopiero powodów, dla których warto się nim zajadać.
Owoc może przynieść korzyści dla serca, układu trawiennego i moczowego, a także łagodzi problemy ze skurczami i sztywnością mięśni. W dodatku jest źródłem wielu antyoksydantów, więc może spowalniać starzenie się organizmu. Głównymi przeciwutleniaczami w pomelo są: naringenina i naringina, a także likopen.
Czytaj również: Jedz 2 łyżeczki tej przyprawy codziennie rano. Tłuszcz z boczków gwałtownie się wypali
Jak jeść pomelo? Tak obierzesz go w minutę
Jeśli chodzi o pomelo, to jego miąższ jest zwarty i chrupiący, a smak cytrusowy i słodki (gruba skórka tego kulistego owocu zwykle nie jest jedzona ze względu na goryczkę).
Wybieraj cięższe okazy, ponieważ w tym przypadku waga spada w miarę upływu świeżości. Możesz je przechowywać w lodówce choćby tydzień. A jak jeść pomelo? Przed obraniem, umyj dokładnie owoc, natnij go nożem wzdłuż i wszerz i zdejmij skórkę, pociągając ją od nasady. Rozłóż owoc na części i wyciągnij miąższ.
Możesz jeść pomelo jako przekąskę, składnik sałatek owocowych albo dodatek do lodów czy galaretek. Jeśli masz ochotę, urozmaić nim także dania mięsne, aby przełamać ich wytrawny smak.
Zobacz też:
Wzmacnia odporność i kondycję, nie obciążając stawów. To najlepszy sport dla seniorów
Włóż to pod uszczelkę pralki. Nie będzie śmierdzieć i podziała dłużej
Tak gwałtownie usuniesz klej ze słoika. Bez chemii i szorowania