O sałatce z figą po raz pierwszy usłyszałam od znajomej, która była na diecie. Opowiadała, jak zaskakujące dla niej był fakt, iż podczas odchudzania może jeść owoce i o tym, jak latem uwielbia przygotowywać właśnie tę prostą, smaczną i — co najważniejsze — niesamowicie sycącą kompozycję. Koleżanka wyjawiła też, iż nie mogła uwierzyć, iż to danie jest w stanie zastąpić solidny dwudaniowy obiad, na który dotychczas się decydowała. Wspomniała też, iż dietetyczka wymieniła szereg zalet takiego posiłku.
Dlaczego warto wybrać sałatkę z figą?
Figi to owoce, które dotychczas rzadko gościły na moim talerzu. Sezon na nie jest krótki i następuje w końcówce lata. Warto się na niego skusić, bo świeży owoc jest znacznie cenniejszy niż suszony – dostępny co prawda przez cały rok, ale też obfitujący w cukry.
Dlaczego figi będą cenne? Przede wszystkim są dobrym źródłem błonnika, który daje uczucie sytości, i zapobiega podjadaniu między posiłkami. W niepozornym owocu znajdziesz też wiele witamin z grupy B, wspierającą wzrok i zdrowie skóry witaminę A oraz takie pierwiastki jak magnez, potas czy wapń, które wspierają układ mięśniowy i nerwowy.
W połączeniu ze zdrowymi tłuszczami omega-3 i omega-6 z orzechów włoskich i białkiem z sera feta sałatka z figą będzie pyszną i obfitującą we wszystkie makroskładniki propozycją. Nic dziwnego, iż znajoma była w stanie najeść się nią na długie godziny. A jeszcze wykonanie okazało się dziecinnie proste. Nic tylko zajadać.
Jak zrobić ekspresową sałatkę z figą?
Przygotowanie zdrowej kompozycji z figą jest banalne. Wystarczy umyć produkty, pokroić je i ułożyć na talerzu. Końcowym szlifem jest polanie wszystkiego lekko słodkim winegretem z miodem. Nie należy pomijać tego kroku, bo danie będzie niesmaczne. Brak odrobiny tłuszczu utrudni również wchłanianie się cennych składników odżywczych.