Zapiekankę z kurczakiem i brokułami odkryłam już jakiś czas temu. Znajoma, która wróciła z podróży po Stanach Zjednoczonych, poczęstowała mnie tym — w Polsce chyba nieznanym — amerykańskim daniem na jednym z naszych spotkań. Mięso było w nim niesamowicie soczyste, a sos doskonale z nim współgrał. Od razu poprosiłam o przepis. Okazał się prosty, ale potrawa zawierała sporo niezbyt zdrowych składników. Delikatnie zmodyfikowałam więc recepturę i uzyskałam podobnie smaczny rezultat. Teraz co jakiś czas robię sobie taki posiłek bez wyrzutów sumienia.
Jak zrobić szybką zapiekankę?
Danie, które skradło moje serce, bazuje na potrawie znanej pod nazwą Chicken Divan. W kultowej amerykańskiej zapiekance, opracowanej przez nowojorską restaurację Divan Parisien smaku nie brakowało. Było jednak sporo składników, które w nadmiarze sprzyjają przybieraniu na wadze.
Sos Mornay, który jest jego podstawą, składa się ze śmietany, żółtek i sera. W swojej wersji nie tylko zmniejszyłam ilość tego dodatku, ale też odchudziłam go poprzez użycie serka kanapkowego i mniej tłustej śmietanki. Bułkę tartą — którą zwykle danie się posypuje — zastąpiłam natomiast japońskim panko i zrumieniłam na oliwie z oliwek, a nie na maśle. Użyłam go też mniej. Wciąż jest smacznie, a jednak znacznie lżej.