Te warzywa rujnują wątrobę. Lepiej więcej ich nie jedz

pacjenci.pl 17 godzin temu
Zdjęcie: warzywa z patelni


Wątroba to jedno z najbardziej zapracowanych laboratoriów naszego organizmu. Filtruje krew, usuwa toksyny, reguluje poziom cukru, wytwarza żółć i magazynuje składniki odżywcze. Każdego dnia dba o nasze zdrowie, ale nie zawsze odwdzięczamy się jej tym samym. Zbyt tłuste, przetworzone jedzenie, alkohol czy nadmiar cukru potrafią ją przeciążyć. Nie każdy jednak wie, iż również niektóre warzywa – a adekwatnie sposób, w jaki je przygotowujemy lub przechowujemy – może poważnie zaszkodzić temu organowi.Wątroba odpowiada za detoksykację i magazynowanie składników odżywczychSpleśniałe lub smażone warzywa mogą powodować stany zapalne i uszkodzenia wątrobyDieta wątrobowa powinna opierać się na świeżych, nieprzetworzonych produktachNajlepiej wybierać gotowanie, duszenie i pieczenie zamiast smażenia
Idź do oryginalnego materiału