Najnowsze badania dowodzą, iż bataty to warzywa bogate w bioaktywne węglowodany, białka, lipidy, karotenoidy, antocyjany, sprzężone kwasy fenolowe i minerały. Składniki odżywcze znajdują się nie tylko w bulwach warzyw, ale również w liściach i łodygach tych roślin.
Wartości odżywcze batatów
Skład batatów jest zróżnicowany w zależności od odmiany, warunków wzrostu, dojrzałości, przechowywania i sposobu przyrządzania. Bulwy batatów są dobrym źródłem węglowodanów, a jednocześnie mają niską zawartość białka i tłuszczu. Zawartość białka waha się w granicach 1,73-9,14 proc. w przeliczeniu na suchą masę. Skrobia stanowi 60-70 proc. całkowitej masy suchej. Zawarta w nich sacharoza, maltoza i glukoza odpowiadają za słodki smak batatów.
Jakie witaminy i minerały mają bataty?
Bataty zawieją wiele cennych witamin i składników mineralnych, które korzystnie wpływają na zdrowie. Są bogate w witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy oraz w witaminę A. Jeden średniej wielkości pieczony słodki ziemniak dostarcza aż 160 proc. zalecanej dziennej dawki witaminy A – potrzebnej do poprawy stanu skóry i zdrowia oczu.
Słodkie ziemniaki mają związki zwalczające raka
Naukowcy odkryli, iż bataty zawierają unikalne białko zwane inhibitorem proteazy. Podczas testów na komórkach nowotworowych okazało się, iż zatrzymuje ono ich wzrost. Badania wskazują, iż jedzenie batatów zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych, takich jak: raka piersi, jelita grubego, pęcherzyka żółciowego i nerek.
Bataty doskonała dla cukrzyków
Bataty wykazują też silne adekwatności przeciwcukrzycowe. Ich aktywność jest wyższa niż w przypadku diabenu, standardowego leku do leczenia cukrzycy – wskazują naukowcy.
Zdrowe przygotowanie słodkich ziemniaków jest łatwe
Sposób, w jaki przyrządzasz słodkie ziemniaki, ma wpływ na ich wartości odżywcze. W jednym z badań mierzono, ile karotenoidów, takich jak beta-karoten, pozostało w przygotowanej z batatów potrawie. Wskazano, iż długotrwała obróbka termiczna nie jest korzystna dla tego warzywa. Najprostszą i zarazem pozwalającą na zachowanie cennych składników odżywczych obróbką jest pieczenie batatów ich w piekarniku.