Te szybkie kotleciki to moje popisowe danie. Są tak smaczne, iż nie nadążam ze smażeniem

zdrowie.wprost.pl 1 miesiąc temu
Zdjęcie: Kotlety siekane Źródło: Unsplash / Alex Bayev


Te kotlety siekane to hit w moim domu. Cała rodzina za nimi przepada i często się o nie dopomina. Nie oponuję zbytnio, bo robi się je bardzo szybko. Poza tym muszę nieskromnie przyznać, iż są naprawdę dobre. Zobaczcie, jak je przygotować.


Przygotowałam kotlety siekane na bazie mięsa z indyka. Możecie jednak sięgnąć również po kurczaka. Jego delikatne mięso idealnie sprawdzi się w tym przepisie. Pamiętajcie, iż nie musicie sztywno trzymać się wskazanej receptury. Zachęcam was do tego, by ją modyfikować i dostosowywać do swoich oczekiwań, potrzeb oraz preferencji smakowych. Kreatywność i elastyczność w kuchni to podstawa. Dlatego nie bójcie się eksperymentować.


Jak zrobić szybkie kotlety siekane?


Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania kotlecików bez problemu znajdziecie w każdym sklepie spożywczym lub supermarkecie. Przyrządzanie tego przysmaku to świetna okazja do oczyszczenia lodówki i kuchennych szafek z zalegających w nich zapasów. Do masy mięsnej możecie dodać nie tylko paprykę czy cebulę, ale również inne warzywa, na przykład marchewkę, brokuł lub por. Dobrze sprawdzą się też pieczarki i zioła (bazylia, kolendra, lubczyk itp.).
Idź do oryginalnego materiału