Te ciasteczka owsiane to nie tylko świetny pomysł na zdrową przekąskę, ale też doskonały sposób, by zaoszczędzić. Sklepowe słodycze potrafią mocno nadwyrężyć domowy budżet. Co więcej, ich skład często pozostawia wiele do życzenia. Nie dajcie się nabrać na chwytliwe hasła reklamowe i zawsze czytajcie etykiety kupowanych towarów. choćby zdrowe – na pierwszy rzut oka – słodkości mogą skrywać w sobie nieprzyjemne niespodzianki, czyli sztuczne barwniki, emulgatory i konserwanty. Dlatego zdecydowanie korzystniejszym rozwiązaniem jest zrobienie ciasteczek na własną rękę.
Jakie płatki owsiane wybrać do ciasteczek?
Dobrze sprawdzą się płatki owsiane błyskawiczne, ale możecie też wykorzystać górskie, wedle uznania. Warto włączyć je do diety, bo mają wiele cennych wartości odżywczych. Zawierają między innymi błonnik, żelazo, cynk, potas czy mangan. Mają niski indeks glikemiczny, więc nie powodują „skoków” stężenia glukozy we krwi. Poza tym usprawniają pracę przewodu pokarmowego i przedłużają uczucie sytości. Mogą być więc spożywane także przez osoby, które chcą zrzucić nadprogramowe kilogramy i zadbać o swoją sylwetkę.
Jak zrobić szybkie ciasteczka owsiane?
Przepis jest dziecinnie prosty. Wystarczy połączyć wszystkie składniki, uformować ciasteczka i wstawić je do piekarnika. Pamiętajcie, iż możecie śmiało modyfikować poniższą recepturę i wzbogacić ją o różne inne składniki. Dobrze sprawdzą się na przykład daktyle, pestki słonecznika, wiórki kokosowe czy orzechy włoskie. Warto sięgnąć też po suszoną żurawinę lub gorzką czekoladę dobrej jakości (z wysoką zawartością kakao).