Te smakołyki Ewy Wachowicz to idealny deser na lato. Zrobisz je bez pieczenia i białego cukru

zdrowie.wprost.pl 1 miesiąc temu
Zdjęcie: Kulki ryżowe obtoczone w nasionach sezamu Źródło: 4kodiak /Getty Images Signature


Ten deser na lato od Ewy Wachowocz jest lekki, słodki, pyszny i prosty w przygotowaniu. Przekąska nie zawiera ani grama białego cukru. Jej smak to zasługa innego składnika. Sprawdź przepis.


Specjały Ewy Wachowicz są proste w przygotowaniu. Nie wymagają też dużej liczby składników. Zrobisz je z kilku tanich produktów, a do tego bez większego wysiłku i bałaganu w kuchni. Przekąski świetnie smakują w połączeniu z czarną kawą lub herbatą. Możesz też włożyć je do pojemnika na żywność i zabrać ze sobą do pracy lub na piknik. Te łakocie to również idealny deser na imprezę w gronie rodziny i przyjaciół.


Jaki ryż pasuje do deseru Ewy Wachowicz?


Najlepiej sprawdzi się tajski ryż kleisty. Kupisz go w sklepach internetowych ze zdrową żywnością. Kilogram kosztuje około 20 złotych. Odmiana ta zawiera dużą ilość skrobi, dzięki czemu uformowanie kulek nie sprawi ci dużego problemu. Możesz jednak śmiało wykorzystać też zwykły ryż biały. Zanim zabierzesz się do robienia deseru, przepłucz ziarenka kilka razy pod bieżącą wodą, Potem przesyp je do garnka i ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. jeżeli chcesz zaoszczędzić czas, przyszykuj ryż wcześniej (zawsze możesz przechować go w lodówce). Co więcej, nic nie stoi na przeszkodzie, by w tym deserze znalazły się resztki ryżu, które zostały ci po wczorajszym obiedzie.


Jak zrobić deser na lato Ewy Wachowicz?


Deser na lato zaproponowany przez Ewę Wachowicz to kulki ryżowe obtoczone nasionami sezamu. Przysmaki zawdzięczają swój słodki smak zawartości suszonych daktyli. Ten zdrowy składnik deseru zawiera drogocenne związki, które wspierają pracę układu pokarmowego (usprawniają perystaltykę jelit, zapobiegają zaparciom), obniżają ciśnienie tętnicze krwi, zmniejszając ryzyko wystąpienia miażdżycy i chorób układu sercowo-naczyniowego.
Idź do oryginalnego materiału